Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 mars 2019

Svenska skogsägare säljer till Finland

Stora Enso i Finland har börjat köpa skog i norra Sverige och priserna verkar vara högre än vad svenska köpare erbjuder.

– Det har börjat bra och vi ser fördelar både för de svenska skogsägarna och för oss, säger Veli-Matti Salmi, skogsexpert på Stora Enso i Kemi.

 Veli-Matti Salmi, skogsexpert på Stora Enso i finska Kemi.
Veli-Matti Salmi, skogsexpert på Stora Enso i finska Kemi. FOTO: Stora Enso

Stora Enso i Finland har inte köpt skog i norra Sverige sedan 2012, men sedan januari i år är Stora Enso i finska Kemi, några mil från gränsen mot Sverige, återigen aktiv på den svenska sidan.

Enligt Veli-Matti Salmi har Stora Ensos virkesköp i norra Sverige börjat bra.

– Det är högt tryck direkt och vi har köpt rejält mycket redan från start, säger Veli-Matti Salmi.

Öka inköpen

Veli-Matti Salmi menar att norra Finlands virkesförbrukning har ökat de senaste åren och att den ser ut att fortsätta öka de kommande åren.

– Därför är norra Sverige är ett strategiskt bra område för oss att expandera i.

Öka inköpen

Stora Enso strävar efter att öka inköpen i en jämn takt på den svenska sidan.

– Norra Sverige är ett intressant område att köpa in virke ifrån även ur ett logistiskt perspektiv, säger han.

Både massa och timmer

Stora Enso i Finland är intresserade av alla gallringar och slutavverkning i Haparanda, Pajala, Övertorneå, Kalix och Gällivare kommuner.

– Egentligen är vi kanske mest intresserade av massaved, men vi köper nästan lika gärna timmer, konstaterar Veli-Matti Salmi.

Valutakursen

Ytterligare en anledning till Stora Ensos intresse för att köpa skog i Sverige är den förmånliga valutakursen, även om den enligt Veli-Matti Salmi inte på något sätt är avgörande.

Tanken från Stora Enso var från början att köpa skog från stora allmänningar på svenska sidan.

– Men det visade ganska snabbt att det finns många privata skogsägare i norra Sverige som är stora. Sedan verkar det sprida sig att vi är intresserade så många hör av sig och då försöker vi synka ihop så även mindre poster kan vara intressanta, berättar Veli-Matti Salmi.

Konkurrenskraftiga priser

I Finland finns inga prislistor att jämföra med, men Veli-Matti Salmi konstaterar att det verkar som att man från Finland kan erbjuda väldigt konkurrenskraftiga priser på både massa och timmer. Veli-Matti Salmi berättar att de har ett fast pris per kubik vid fabriken.

Mycket påverkar

Sedan räknas kostnaderna för exempelvis avverkning, transporter etc bort och kvar blir ett netto för kunden.

– Vi räknar på varje enskild avverkning. Det finns mycket som påverkar nettot. Det handlar till exempel om hur det gallrat, diametern, skotningsavståndet och transportavståndet, förklarar han.

Egna lastbilar

I Finland mäter man skogen i m3sk, skogskubikmeter, som är ett mått på den växande stående skogen. Det anger trädets volym, utan grenar och ovanför det tänkta stubbskäret. Barken och toppen av trädet räknas med. Skogen som Stora Enso i Finland köper på den svenska sidan transporteras av deras egna lastbilar till Finland. Massaveden och talltimret går till Veitsiluoto i Kemi, medan grantimret sågas på två mindre sågverk.

Läs mer: LRF Premium. Sverige i virkestoppenVirke från förra vintern kvar i finska skogar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen