Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 november 2018

Sveaskog vill sälja mark för hundratals miljoner

Sveaskog vill sälja 50 000 hektar skogsmark till ett uppskattat värde av hundratals miljoner kronor.

– Det är mestadels produktiv skogsmark tänkt för enskilda jord- och skogsbrukare, säger Björn Larsson biträdande fastighetschef på Sveaskog.

 Sveaskog vill sälja 50 000 hektar skogsmark som mestadels finns i norra Sverige.
Sveaskog vill sälja 50 000 hektar skogsmark som mestadels finns i norra Sverige. FOTO: Sveaskog

När Sveaskog bildades 2002 fick bolaget i uppdrag av riksdagen att sälja tio procent av bolagets totala innehav det året. Hittills har Sveaskog avyttrat ungefär 380 000 hektar.

– Efter det här året kommer vi att ha kvar cirka 50 000 hektar mark att sälja inom markförsäljningsprogrammet, säger Björn Larsson.

Markförsäljningsprogram

Sveaskogs försäljningar sker inom ramen för ett markförsäljningsprogram som syftar till att stärka det enskilda jord- och skogsbruket.

– Den försäljning vi just nu förhandlar med Jokkmokks Allmänning om planeras uppgå till totalt cirka 14 000 hektar för 217 miljoner kronor, vilket också är en del i markförsäljningsprogrammet, säger Björn Larsson.

Sveriges största skogsägare

Sveaskog äger totalt fyra miljoner hektar mark varav 3,1 miljoner hektar är produktiv skogsmark. Det innebär att Sveaskog äger 14 procent av den svenska skogsmarken.

– Vårt skogsinnehav är fördelat över större delen av Sverige, men den arealmässiga huvuddelen av innehavet finns i norra delen av landet, säger Björn Larsson.

Annonseras ut

De objekt som kommer att säljas framöver kommer att vara objekt av olika storlek och innehåll med mestadels produktiv skogsmark i olika ålder. Exakt vilken mark Sveaskog kommer att sälja är inte klart, men merparten kommer att finnas i norra Sverige eftersom det tidigare sålts mycket i södra Sverige inom markförsäljningsprogrammet och för att försäljningen ska ske i proportion till Sveaskogs innehav.

– Objekten kommer i huvudsak att annonseras ut precis som vanligt på digitala media, exempelvis vår egen webb, i sociala medier och i tidningar, berättar Björn Larsson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen