Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 mars 2019

Sveaskog testar den nya kvalitetsklassningen

Sveaskog har testat branschens nya kvalitetsklassning av massaved i skarpt läge. 97 procent fick stämpeln prima.

 Sveaskog testar den nya kvalitetsklassningen för massaved.
Sveaskog testar den nya kvalitetsklassningen för massaved. FOTO: Rolf Segerstedt

Som Land Skogsbruk skrev om redan för ungefär ett år sedan så inför skogsbranschen en ny kvalitetsklassning av massaved den 1 augusti 2019. Då slutar branschen att kvalitetsklassa massaved genom att ange en vrakandel i procent av traven och börjar istället bedöma hela travens kvalitet som prima eller sekunda.

Testar systemen

Redan nu har Sveaskog börjat leverera massaved från egen skog och kvalitetsklassat efter det nya systemet.

– Det har påbörjats leveranser till en kund där vi mäter leveranser från vår egen skog enligt Prima/Sekunda. I den mätningen är hittills 97 procent prima, säger Håkan Broman, kundansvarig på Sveaskog.

”Testa systemen”

Hittills har Sveaskog levererat drygt 330.

– Egentligen är det viktigaste just nu att testa systemen så att allt fungerar innan den första augusti och som det ser ut verkar allt fungera, säger Håkan Broman.

Travens kvalitet avgör

Enligt Sveaskog kommer klassning i prima och sekunda att göra det lättare att förstå hur mätning av massaved går till eftersom det är travens kvalitet som är avgörande för hur mycket man får betalt – inte hur enskilda stockar ser ut.

Mindre petande

I det nya mätbeskedet kommer det inte att finnas något vrak eller avdrag angivet utan enbart hur stor volym massaved som blivit inmätt som prima eller sekunda.

– Prima/Sekunda innebär en ökad tolerans och mindre petande med detaljer för de kvalitetsnedsättningar som industrin kan acceptera, säger Håkan Broman.

Ta ansvar

Samtidigt menar han att systemet innebär en tydlig signal från industrin för vad som absolut inte kan accepteras. Fel som antingen förstör slutprodukten eller skapar betydande produktionsproblem för industrin.

– Här ska vi som leverantör ta ett stort ansvar och se till så att den veden aldrig levereras till massaindustrin, säger han.

LÄS MER: Vrak i massaveden på väg bortSkogsägarna vill veta var gränsen gårBränsleved blir massaved med nya mätregler

Relaterade artiklar

Till toppen