Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 februari 2018

Sveaskog: ”Inga höga naturvärden”

Sveaskog anser att man har utrett om de områden i Ore Skogsrike som ska avverkas innehåller höga naturvärden, och avvisar därmed kravet på avverkningsstopp.

 Anders Almäng, Sveaskog.
Anders Almäng, Sveaskog. FOTO: Sveaskog

Ett 20-tal miljö- och naturorganisationer vill att regeringen stoppar Sveaskog från att avverka i Ore Skogsrike i Rättviks kommun, tills dess att nyckelbiotopsinventering har gjorts.

Men Sveaskog anser att de områden som är aktuella inte innehåller höga naturvärden och att man därför kan avverka där.

”Inga invändningar”

Sveaskog redogör för sin syn i en debattartikel i Dagens Samhälle, som ett svar på en artikel tidigare i veckan från Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Sveaskogs svar är undertecknat av Anders Almäng, resultatområdeschef Södra Norrland. Sveaskog skriver att det var just misstanken om höga naturvärden som gjorde att de i höstas begärde en utredning FSC-certifieraren Det Norske Veritas (DNV), som i sin tur vände sig till Skogsstyrelsen. Enligt Sveaskog gjorde båda parterna fältbesök och inventeringar och att det inte kom några invändningar mot att avverka i området.

LÄS MER: Miljöorganisationer kräver avverkningsstopp i Ore

”DNV är en oberoende revisor och Skogsstyrelsen en myndighet. Som skogsägare genomför vi dessutom egna omfattande inventeringar av naturvärdena i de skogar vi planerar att avverka. Varken vi, DBV eller Skogsstyrelsen har kunnat se varför dessa tre aktuella skogsområden inte kan avverkas”, skriver Sveaskog.

Kommenterar inte krav på ägarstyrning

I det brev som miljö- och naturorganisationerna skickat till närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Karolina Skog uppmanas regeringen att använda de statliga ägardirektiven på ett annat sätt mot Sveaskog.

I ett mejl till Land Skogsbruk skriver Sveaskogs pressansvarige Esbjörn Wahlberg: ”Övriga frågeställningar i brevet avstår vi från att kommentera, de riktar sig till två statsråd.”

LÄS MER: Johanna Sandahl: Vi vaktar akut hotad skog – från statenSveaskogs svar: Vi avverkar inte skyddsvärd skog i Ore

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen