Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 februari 2018

Svart på vitt om skogens kolsänka

Skogens kolsänka ska kartläggas och dokumenteras i en referensnivå, enligt ett nytt regeringsuppdrag till SLU. Referensnivå ska finnas klar den sista september i år.

FOTO: Rolf Segerstedt

Konkret handlar det om att fram till 2030, utifrån olika scenarier, ta fram en referensnivå för hur mycket kol som skogen tar upp och avger.

”Skogen är en viktig resurs i det nationella klimatarbetet. En ökad produktion av skoglig råvara är viktig i en omställning till ett biobaserat samhälle och för att fasa ut fossil energi. En korrekt referensnivå för hur mycket växthusgaser som tas upp och släpps ut är därför viktig, både på ett nationellt plan och på EU-nivå för att säkerställa fortsatta klimatåtaganden. Referensnivån ska användas för att redovisa förändrade nettoupptag av växthusgaser i svensk skog och skogsmark till EU”, skriver Landsbygdsdepartementet i ett pressmeddelande.

SLU uppges få tre miljoner kronor för att genomföra uppdraget.

LÄS OCKSÅ: Det handlar om att rädda planeten – inte skydda skogenSläpp inte ut skogens kollager i luften

Relaterade artiklar

Till toppen