Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 oktober 2017

Svamp smittar bokskogar

Svampen phytophthora angriper träd i bokskogar i södra Sverige och dödar dem.

 Vy från Söderåsens nationalpark.
Vy från Söderåsens nationalpark. FOTO: Mostphotos

Det sprids en sjukdom i bokskogar i södra Sverige. Det är algsvampen phytophthora som verkar ha fått fäste. Exempel på drabbade bokskogar är Dalby Söderskog, Kullaberg och Herrevadskloster i Skåne, men det finns fler, i Blekinge och Halland, uppger SR:s Vetenskapsradion.

– Den här organismen kan angripa en väldig massa olika typer av växter, bok och al, men också en stor mängd trädgårdsväxter. Den är kanske mest känd för att ha orsakat potatisrötan på Irland på 1880-talet, säger Tove Hultberg, som är naturvårdare i Söderåsens nationalpark.

Spridd i Europa

Algsvampen phytophthora kommer ursprungligen från Asien, men är vitt spridd i europeiska bokskogar. Den sprids via trädgårdsväxter och plantskolor, men även via vatten. Det är oklart hur pass spridd den är i Svenska bokskogar.

– Den finns definitivt i bokens utbredningsområde. Vi vet att den finns på olika platser i Skåne, Blekinge och Halland. Men hur det ser ut i södra Sverige i stort vet vi inte, säger Tove Hultberg, som är naturvårdare i Söderåsens nationalpark.

Blödande stamsår

Organismen lever i markvattnet och angriper främst rötterna men symptomen kan även synas uppe på stammarna, till exempel som blödande stamsår där saven rinner ur såret.

Den är smittsam och finns i vatten och i lera som till exempel kan fastna på skor och sedan spridas. Den kan även simma av sig självt, med en typ av svans, och färdas långa sträckor i vatten.

Sprids i smittad jord

Jesper Witzell, chef på Söderåsens nationalpark, berättar hur sjukdomen sprids och angriper träden.

– Den kan transporteras långa sträckor med vattnets hjälp. Men annars sprids den med människans hjälp via smittad utrustning i jord- och skogsbruk eller via handel med plantor. Det är rötterna som dör när träden infekteras, säger han.

Avfall till deponi

Eftersom svampen angriper många trädgårdsväxter är det viktigt för trädgårdsägare att lämna sitt avfall till deponi och inte dumpa det i närmaste skog. Det kan sprida smitta av olika slag till skogen.

För att bekämpa svampen på enstaka träd har man i vissa fall använt bekämpningsmedel, men det låter sig inte göras över skogsmark.

Ta en titt

– Det är viktigt att folk som har med bokskog att göra ger sig ut och undersöker om man har det här problemet, det är ofta inget man snubblar över. Både kommersiella skogsägare och naturvårdare bör ta en närmare titt på sina träd. Risken är annars att man har en massa bok som står och dör, utan att man vet om det, säger Tove Hultberg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen