Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 februari 2019

Svag avslutning får Stora Enso att spara

Stora Enso ökade både omsättning och vinst för hela 2018. Men sista kvartalet sjönk dock vinsten.

 Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström.
Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström. FOTO: Stora Enso

Massa- och pappersbolaget Stora Enso har också släppt sitt bokslut för 2018. Nettoomsättningen ökade med 4,4 procent, jämfört med 2017, till 10 486 miljoner euro och det operativa rörelseresultatet förbättrades med 32,0 procent till 1 325 miljoner euro. Stora Enso skriver i sin bokslutsrapport att det främst beror på fördelaktiga priser och aktiv styrning av produktutbudet.

Fjärde kvartalet

Även när det gäller fjärde kvartalet 2018 så ökade nettoomsättningen med 5,8 procent till 2 657 miljoner euro, jämfört med samma period 2017.

– Vi fortsätter att leverera hållbar och lönsam tillväxt för det åttonde kvartalet i följd. Detta var den högsta omsättningen för fjärde kvartalet sedan 2012 och tillväxten berodde främst på fördelaktiga priser och ett aktivt arbete med produktutbud och prissättning, säger Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström i en bokslutskommentar.

Stort sparprogram

Det operativa rörelseresultatet för kvartal fyra 2018 minskade dock med nio miljoner euro till 271 miljoner euro jämfört med kvartal fyra 2017. En anledning är, enligt Stora Enso, att kostnaderna blev högre än förväntat. Det får Stora Enso att sätta igång ett stort sparprogram för att kapa kostnaderna med 120 miljoner euro. Anledningen är att företaget vill upprätthålla vinstnivån och stärka konkurrenskraften när marknadsosäkerheten i omvärlden ökar.

Läs mer: Vinsten ökar för HolmenLäs mer: Ökad vinst för SCALäs mer: Sjunkande vinst för Billerud KorsnäsLäs mer: Kraftig vinstökning i Sveaskog

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen