Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 januari

SVA återupptar övervakning av vilt

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska nu återuppta viltsjukdomsövervakningen.

 Övervakningen av viltsjukdomar fortsätter.
Övervakningen av viltsjukdomar fortsätter. FOTO: Mostphotos

Så sent som i tisdags kom beskedet att SVA skulle avbryta övervakningen av sjukdomar bland vilda djur.

Finansiering fanns ej

Myndigheten hade fått nya instruktioner från övergångsregeringen och det fanns inte med finansiering av det uppdraget i det nya regleringsbrevet.

– Vi har inte fått information om detta tidigare, men nu för vi en nära dialog med Näringsdepartementet, berörda myndigheter och andra samarbetspartners, sa generaldirektör Jens Mattsson då.

Läs mer: Inga pengar till kontroll av vilda djurs hälsa

Återupptar övervakning

Nu kom alltså beskedet att SVA kan återuppta viltsjukdomsövervakningen till fullo och till exempel döda, vilda djur där sjukdom misstänks kan åter skickas in till SVA för analys.

Jägare viktiga

Efter dialogen med Näringsdepartementet menar Jens Mattsson nu att viltverksamheten vid myndigheten kan återgå till det normala.

– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor av stor betydelse för beredskapen i landet. Här spelar jägare och andra engagerade människor som rapporterar in iakttagelser till oss en stor roll, säger Jens Mattsson i ett pressmeddelande.

CWD-övervakning fortgår

När det gäller övervakningen av CWD, avmagringssjuka, var den redan innan detta nya besked undantagen från inskränkningen och var tänkt att fortgå som vanligt.

Jägare uppmanas att fortsätta skicka in prover om man hittar döda djur.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen