Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 augusti 2015

Studenternas blogg ska få fler att bli jägmästare

Var finns alla blivande jägmästare? undrar Carolina Berg Rustas och spanar ut över Skogssverige. Hon och hennes kursare på jägmästarprogrammet är oroliga för att så få söker sig till ”ett superbra yrke”.

Carolina Berg Rustas och hennes studentkursare på jägmästarprogrammet på SLU vill hjälpa till att väcka intresse för utbildningen. De har dragit i gång en blogg där de berättar om vad de får göra under utbildningen.
Bild 1/2Carolina Berg Rustas och hennes studentkursare på jägmästarprogrammet på SLU vill hjälpa till att väcka intresse för utbildningen. De har dragit i gång en blogg där de berättar om vad de får göra under utbildningen. FOTO: Elin Linde
Bild 2/2 FOTO: Jonathan DeLong

Tillsammans har de 73 studenterna i årskull 14/19 vid SLU i Umeå startat en blogg för att locka fler ungdomar att söka sig till utbildningen.

"Bred utbildning i en framtidsbransch"

– I bloggen berättar vi om allt spännande och roligt vi gör i den här utbildningen. Det blir text och bilder från olika resor och exkursioner. Vi har trivts jättebra det första året och vill berätta om det för andra som kanske inte förstått att det här är en bred utbildning i en framtidsbransch, säger Carolina Berg Rustas, som just börjat andra året på jägmästarlinjen.

Hon har ett par teorier om varför färre förstahandsökande lockas av jägmästarutbildningen.

– Rent generellt bor ju allt färre på landsbygden och på gårdar där de får en naturlig kontakt med gröna yrken. Många kanske inte vet att skogen är en attraktiv bransch att jobba i. Rekryteringen till branschen är ju ett problem som bör uppmärksammas mer.

Carolina Berg Rustas tror också att jägmästaryrket tidigare gick i arv i större utsträckning.

– SLU har nog levt ganska länge på arvseffekten som nu inte märks lika tydligt. Urbaniseringen gör att SLU bör skaffa sig en strategi för marknadsföringen av utbildningen. Vi ska göra vad vi kan, säger Carolina Berg Rustas.

Behöver fler sökande

Det är jättebra med fler tjejer men vi behöver ännu fler sökande, både tjejer och killar så att kursplatserna kan fyllas, menar hon.

– Som jägmästarstudent får man vistas i många fantastiska miljöer. Vi drillas också dagligen av lärare från SLU som är experter i ämnen som idag är högaktuella och av stor betydelse vid en omställning till ett grönare samhälle. Det är verkligen spännande, säger Carolina Berg Rustas.

Jägmästarstudenternas blogg stöttas av Kungliga Skogs- och lantbruksakademien, KSLA.

Läs även: Så många vill gå på SLUs utbildningar i höst

Fakta: Jägmästarutbildningen

  • Utbildningstid: 5 år.
  • Studieort: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Umeå, studiestart i augusti varje år.
  • Antal: 80 studieplatser varje årskull.
  • Yrkesmöjligheter: Jägmästare arbetar inom olika områden som skogsbruk, ekonomi, marknadsföring & information, affärsutveckling, rådgivning, produktförädling, forskning & undervisning, miljö-och naturvård eller med naturupplevelser.
  • Många får en första anställning på något av de stora skogsföretagen som projektledare eller virkesköpare. Du kan också arbeta vid Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket eller i någon skogsägareförening.
  • Medianlönen för privatanställda naturvetare, alltså inte bara jägmästare, var 38 700 kronor per månad år 2012.

Källa: SLU och SACO

Relaterade artiklar

Till toppen