Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 november 2017

Studenter vittnar om machokultur och sexism på SLU

En kvinnas plats är inte självklar inom skogsbranschen eller på skogsutbildningen – det vittnar flera studenter på SLU i Umeå om. Att sexism och machokultur präglar utbildningen överraskar inte heller Göran Ståhl, dekan vid skolan.

FOTO: Mostphotos

Elever vid Svenska Lantbruksuniversitetet i Umeå reagerar över den sexistiska miljön inom Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå, både bland studenter och personal.

Oro över framtiden i skogsbranschen

Anna Gebre-Medhin studerar fjärde året på jägmästarutbildningen på SLU och hon och flera andra studenter är oroad över vad som väntar dem ute i arbetslivet.

– Ute på arbetsplatser kan jag få min klädsel och mitt utseende kritiserat, om jag har smink eller nagellack. Jag ifrågasätts om jag verkligen klarar av det, klarar av att ha ett stort ansvar och blir frågad om det kommer gå bra för mig, och det upplever jag är för att jag är tjej, säger hon till Sveriges Radio.

Hon tycker att det är situationen är bedrövligt och att det känns motigt att vara på väg in i en sådan bransch där det är tänkt att hon ska jobba inom under en lång tid.

Arbetar med att förändra kulturen

Göran Ståhl är dekan vid skogsfakulteten på SLU. Han berättar att han inte är förvånad över de upplevelser de kvinnliga studenter har men att man arbetar med att förändra den könsdiskriminerande machokulturen på skolan.

– Klart det finns enskilda händelser man stöter på i samband med exkursioner kanske med kraftigt manspräglade miljöer som kvinnliga studenter upplever stötande, men vi vet om att vi har en mansdominerad bransch och vill komma till en framtid som är mera jämlik, säger Göran Ståhl, till Sveriges Radio.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen