Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 oktober 2019

”Stubbar ett bra alternativ i fossilfri omställning”

I dag är intresset för stubbskörd i stort sett obefintligt - den kostar och tekniken vid brytning är gammalmodig. Men som ett fossilt alternativ kan stubben åter bli intressant.

 Intresset för stubbskörd är i dag mycket litet.
Intresset för stubbskörd är i dag mycket litet. FOTO: Monika Strömgren

I Monika Strömgrens försök ingick även stubbskördens påverkan av koldioxidutsläpp.

– Stubbar är ett bra alternativ i den fossilfria omställningen. Men det finns inget intresse för den i dag till skillnad mot för tio år sedan, säger hon.

Fick gratis markberedning

Då ökade intresset i samband med att hennes försök startade. Markägarna kunde exempelvis få gratis markberedning om entreprenörerna fick ta stubbarna efter avverkning.

Sattes en gräns

Men eftersom man var orolig för exempelvis stora koldioxidutsläpp, sattes en gräns på 2 500 ha i hela landet för stubbskörd.

– Man visste ju inte vilka miljökonsekvenserna skulle bli. När vår rapport kom tio år senare hade intresset för stubbskörd svalnat.

Används i Finland

I Finland bryts det mer stubbar, där är skogen en viktig källa till bioenergi för att minska den fossila energianvändningen. Hur det blir i Sverige återstår att se.

LÄS MER: Forskare gör tummen upp för stubbrytning

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen