Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 december 2019

Storsatsning på forskning och utbildning

Södra och Ikea gör tillsammans med Linnéuniversitet en unik, gemensam, långsiktig och strategisk storsatsning på forskning och utbildning inom det skogliga och skogsindustriella området.

 Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitet, tar i hand på samarbetet med Södras VD Lars Idermark. Till höger i bild står Ulf Johansson, Ikea of Sweden.
Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitet, tar i hand på samarbetet med Södras VD Lars Idermark. Till höger i bild står Ulf Johansson, Ikea of Sweden. FOTO: André Larsson

– Samarbetet sträcker sig till att börja med över tio år och omfattar en ram på 300 miljoner kronor som startpunkt. Fler är välkomna in att bidra till en nödvändig kunskapsbildning för en hållbar framtid. Kunnande och resurser i samarbetet ökar kvalitén i våra utbildningar och vår forskning, säger Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitet i Växjö/Kalmar.

Samla kompetens

Satsningen presenterades på måndagen. Genom samarbetet samlas kompetenser inom skogsskötsel, ekologi, social hållbarhet, ekonomi samt skogsråvarans egenskaper och användning under ett tak.

På så sätt skapas enligt aktörerna förutsättningar för samverkan mellan akademi och näringsliv för att stärka konkurrenskraften, skapa gemensam nytta och öka den internationella synligheten.

– Tillsammans med näringen kan vi härmed skapa en unik plattform genom erfarenhetsutbyte och resursmobilisering. Vi behöver forskning och utbildning som är anpassad till dagens behov och nya nationella och globala förutsättningar. Detta samarbete ger oss möjlighet att lyfta en rad olika forskningsområden, säger Johan Bergh, professor och ämnesansvarig för det skogliga området inom Linnéuniversitetet.

Fler aktörer välkomna

I dagsläget är det Södra och Ikea of Sweden som är med och finansierar satsningen. Men fler är välkomna.

– Vi ligger i dag i framkant i utvecklingen av ett hållbart modernt skogsbruk, med höga ambitioner för ökad tillväxt och högre klimatnytta. Det samarbete vi nu går in i är av stor vikt om vi ska kunna följa den inslagna vägen med att utveckla såväl skogsbruket som våra industriella satsningar inom byggsystem, bioprodukter, energi, trävaror och massa. Vi har redan i dag ett behov av ett bredare underlag för rekrytering och behovet kommer fortsätta att öka. Samarbetet ger oss även möjlighet att ta emot praktikanter och vidareutbilda våra egna medarbetare, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra.

LÄS MER: ”Kunskap om skogen är makt”LÄS MER: Ny högre skogsutbildning planerad till nästa höst

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen