Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 januari 2019

Stormen skadade 100 000 kubik virke i Österbotten

I finska Österbotten har stormen orsakat skador på 100 000 kubikmeter virke. Värdeförlusten uppskattas till en miljon euro.

FOTO: Södra

Stormen som drog in över Norden efter nyår har i Finland fått namnet Aapeli. Åland blev hårdast drabbat, men nu har finska Skogscentralen också uppskattat att skogsskadorna i skogarna i Österbotten är i storleksklassen 100 000 kubikmeter virke. Enligt Skogscentralen skulle värdet på virket normalt ha varit cirka 3,5 miljoner euro, men efter stormen sjönk värdet med närmare en miljon euro.

Lite skador i övrigt

Som Land skogsbruk tidigare skrivit om räknar bedömare med att det på Åland har fallit mellan 200 000 och 400 000 kubikmeter skog i stormen och där kommer det att behövas maskinresurser från finska fastlandet och Sverige för att klara uppröjningen efter stormen.

Läs också: Minst en årsavverkning föll i stormen på Åland

När det gäller övriga Finland ledde stormen, enlig Skogscentralen, inte till några omfattande skador i skogarna där enstaka träd och trädgrupper har fallit i vindkänsliga områden runt om i södra Finland.

LÄS MER: Minst en årsavverkning föll i stormen på ÅlandLÄS MER: Farofylld skogsröjning i stormens spårLÄS MER: ”Värre än efter Per och Gudrun”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen