Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 januari

Stormen skadade 100 000 kubik virke i Österbotten

I finska Österbotten har stormen orsakat skador på 100 000 kubikmeter virke. Värdeförlusten uppskattas till en miljon euro.

FOTO: Södra

Stormen som drog in över Norden efter nyår har i Finland fått namnet Aapeli. Åland blev hårdast drabbat, men nu har finska Skogscentralen också uppskattat att skogsskadorna i skogarna i Österbotten är i storleksklassen 100 000 kubikmeter virke. Enligt Skogscentralen skulle värdet på virket normalt ha varit cirka 3,5 miljoner euro, men efter stormen sjönk värdet med närmare en miljon euro.

Lite skador i övrigt

Som Land skogsbruk tidigare skrivit om räknar bedömare med att det på Åland har fallit mellan 200 000 och 400 000 kubikmeter skog i stormen och där kommer det att behövas maskinresurser från finska fastlandet och Sverige för att klara uppröjningen efter stormen.

Läs också: Minst en årsavverkning föll i stormen på Åland

När det gäller övriga Finland ledde stormen, enlig Skogscentralen, inte till några omfattande skador i skogarna där enstaka träd och trädgrupper har fallit i vindkänsliga områden runt om i södra Finland.

LÄS MER: Minst en årsavverkning föll i stormen på ÅlandLÄS MER: Farofylld skogsröjning i stormens spårLÄS MER: ”Värre än efter Per och Gudrun”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen