Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 februari 2018

Stora prisskillnader mellan olika sajter för skogsfastigheter

Det är stor skillnad mellan de indikativa priser man kan räkna fram på olika sajter för jord och skogsfastigheter.

Bild 1/4 FOTO: istock
 Areals värdeindikator
Bild 2/4 Areals värdeindikator
 LRF konsults värdeindikator
Bild 3/4 LRF konsults värdeindikator FOTO: Torbjörn Esping
 Skogs till salus värdeindikator
Bild 4/4 Skogs till salus värdeindikator FOTO: SkogtillsaluNY.jpg

LRF Konsult, Areal och Skogtillsalu har alla ett verktyg på hemsidan där man enkelt kan värdera en fastighet, sin egen eller en fiktiv.

Väsentlig skillnad mellan program

Land Skogsbruk har testat de olika värderingsprogrammen, och då visar det sig att det indikativa värdet skiljer sig väsentligt åt.

Värdet på en normal fastighet i Kronobergs län på 100 hektar och ett virkesförråd på 14 500 skogskubikmeter skiljer sig nästan 20 procent mellan högsta och lägsta värde.

LRF Konsults och Areal värderingssnurrorna bygger på respektive företags prisstatistik. Och de kräver också mer eller mindre detaljerade uppgifter.

I LRF Konsults värdeindikator fyller man i län och areal, och om fastigheten är bättre, sämre eller som genomsnittet. Enkelt, förutom att man måste fylla i sitt virkesförråd.

Areals värdeindikator kräver något fler klick om fastigheten är bättre eller sämre eller genomsnittlig när det gäller skogsparametrarna virkesförråd, ålder, skogsvårdsbehov, arrondering, bonitet och vägnät.

Värdering i intervall

Skogtillsalus värderingsverktyg bygger på alla gjorda fastighetsaffärer i Sverige. Där fyller man i mer detaljerat var fastigheten ligger, både län, kommun och församling. Man kan fylla exakta värden för bonitet, virkesförråd och trädslagsfördelning eller välja genomsnittsvärden. Resultatet av värderingen presenteras i ett intervall, i fallet med fastigheten i Kronoberg med en spridning på nästan 20 procent.

Bäst i test

Så vilken värdering är rätt?

I och med att Skogstillsalu presenterar värderingen i ett intervall, och dessutom bygger på ett större statistiskt underlag, så ökar chansen att den värderingen träffar rätt.

Men varje fastighet är unik och går inte att fånga exakt i enkel kalkylator. Till slut är det alltid en värdering som är den avgörande – den marknaden gör vid en försäljning.

LÄS OCKSÅ: Här får du mest skog för pengarna

Relaterade artiklar

Till toppen