Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 september 2019

Stor skogsbrandsövning i Kiruna

Nästa vecka arrangeras en stor internationell skogsbrandsövning i Kiruna. 400 personer ska bli bättre på samverkan över myndighets- och nationsgränser på olika ledningsnivåer.

 Nästa vecka är det stor internationell skogsbrandsövning i Kiruna. Så här såg det ut vid branden runt Ljusdal.
Bild 1/2 Nästa vecka är det stor internationell skogsbrandsövning i Kiruna. Så här såg det ut vid branden runt Ljusdal. FOTO: Maja Suslin/TT
 Italienskt brandflyg gav hjälp åt Sverige vid de stora skogsbränderna 2018.
Bild 2/2 Italienskt brandflyg gav hjälp åt Sverige vid de stora skogsbränderna 2018. FOTO: IBL

Barentsregionen består av Sverige, Norge, Finland och Ryssland och sedan 2001 har det så kallade Barentsrådet haft gemensamma övningar som går under namnet Barents Rescue. I år är det Sveriges tur att vara värdland för övningen som hålls 23-26 september i Kiruna, där närmare 400 personer kommer att delta.

Omfattande skogsbränder

Övningen i Kiruna består av flera fält- och ledningsövningar och syftar till att stärka förmågan till samverkan över myndighets- och nationsgränser på olika ledningsnivåer, inte minst när det gäller operativ hantering på skadeplats. Huvudscenariot för övningen är att omfattande skogsbränder härjar i stora delar av Sverige vilket utarmar svenska resurser. Regionen, som är glest befolkad och med långa avstånd, får problem och EU kan inte bistå eftersom många skogsbränder rasar i södra Europa.

Kommer att märkas i Kiruna

En central del av övningen är att de deltagande länderna får öva på att ge och ta emot internationellt stöd. Samverkan mellan länder kommer att övas både på olycksplats och på ledningsnivå.

– Det är en stor övning med många deltagare från de fyra länderna. Folk i Kiruna kommer tydligt märka att övningen pågår då det kommer vara många räddningsresurser synliga i och kring samhället, säger Trond Olofsson, insatschef vid Kiruna räddningstjänst och planeringsansvarig för fältövningarna i ett pressmeddelande.

Måste öva

Projektledare för Barens Rescue 2019 är Maria Jontén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Samhället gjorde många erfarenheter efter skogsbränderna sommaren 2018 och de visar också tydligare vad vi behöver bli bättre på, säger Maria Jontén.

Hon menar att Sverige behöver öva på att med kort varsel begära och ta emot stöd från grannländer i enlighet med Barentsavtalet.

– Vi behöver kunna prioritera, hantera och samverka på skadeplats. Fackspråket måste vara detsamma så vi förstår varandra när vi pratar mellan länderna. Det kan vara livsavgörande vid snabba förlopp, säger Maria Jontén.

Svenska deltagare

De svenska aktörer som deltar i övningen är kommuner, räddningstjänster och länsstyrelser i Norrbottens och Västerbottens län. Dessutom medverkar också SOS Alarm, Rättsmedicinalverket, Socialstyrelsen, Polisen och MSB.

LÄS MER: Brandchef kritiserar beredskapenEtt år efter skogsbränderna – detta hände

Relaterade artiklar

Till toppen