Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 december 2018

Stopp för inventering av nyckelbiotoper och naturnära jobb

Skogsstyrelsen stoppar inventeringen av nyckelbiotoper. Det blev första följden av den nya statsbudgeten.

 Pengar till naturnära jobb är borta ur den nya budgeten. 1 500 deltagare över hela landet får nu sluta efter nyår.
Bild 1/2 Pengar till naturnära jobb är borta ur den nya budgeten. 1 500 deltagare över hela landet får nu sluta efter nyår. FOTO: Patrick Trägårdh
 – Jag tycker rent ut sagt att det är för jäkligt. Man lägger inte bara ner en sådan här sak med så många anställda hur som helst, säger Vilhelm Sahlberg som har jobbat som lagbas i Naturnära jobb.
Bild 2/2 – Jag tycker rent ut sagt att det är för jäkligt. Man lägger inte bara ner en sådan här sak med så många anställda hur som helst, säger Vilhelm Sahlberg som har jobbat som lagbas i Naturnära jobb. FOTO: Privat

Trots alla turer om regeringsbildningen antog riksdagen en budget i onsdags – moderaternas och kristdemokraternas.

Land Lantbruk skrev då om att inventeringarna skulle stoppas. Och så blev det, omedelbart.

”Som en direkt konsekvens” har Skogsstyrelsen stoppat inventeringen av nyckelbiotoper och dessutom ”inlett avvecklingen av arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb”, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Finns det inga pengar så kan och ska vi heller inte utföra uppdragen, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen fick ett anslag på 20 miljoner kronor om året för att inventera skogar med mycket stor betydelse för växter och djur, så kallade nyckelbiotoper, i hela landet.

De pengarna är borta ur den nya budgeten.

Skogsägarna välkomnar

Magnus Kindbom, skogsdirektör på LRF Skogsägarna, välkomnar budgeten och kallar nyckelbiotopsinventeringarna för en ”gökunge”.

– Vi har redan ett system med för en hållbar skogsproduktion. Inventeringarna kommer in från sidan och leder till att skogsägarna inte kan avverka men utan att få någon ersättning för det. På det sättet är det en gökunge i skogspolitiken.

I budgeten har också pengar till att ersätta skogsägare vid formellt skydd av skog minskat med två tredjedelar, från 300 till 100 miljoner kronor, enligt Skogsstyrelsen.

– Det är rimligt utifrån att 31 procent av skogen redan i dag inte brukas. Bara myndigheterna förstår signalen från riksdagen, rättar munnen efter matsäcken och prioriterar de skogsägare som väntar på pengar, snarare än att peka ut nya skogsområden som ska skyddas.

Nyanlända får sluta

Syftet med Naturnära jobb var att få nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Anslaget var 120 miljoner per år. Naturnära jobb har 1 500 deltagare över hela landet. De får nu sluta redan efter nyår.

Vilhelm Sahlberg är en av de som får sluta.

– Jag tycker rent ut sagt att det är för jäkligt. Man lägger inte bara ner en sådan här sak med så många anställda hur som helst. Det måste finnas någon långsiktighet, säger han.

Många drabbas, båda svenskar och nyanlända, anser Wilhelm Sahlberg.

– Det här projektet har fungerat utmärkt och jag skulle själv gärna fortsätta.

Vilhelm Sahlberg har jobbat som lagbas och lett arbetet. Men nu är han arbetslös från efter nyår.

– Beskedet kommer inte direkt som en chock, eftersom vi har varit anställda med kontrakt till årsskiftet, och jag har planerat in att börja plugga. Men det är för många drabbade för att det ska vara okej att det här sköts hipp som happ.

Fredrik Gunnarsson är chef för Skogsstyrelsens arbetsmarknadspolitiska verksamhet.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Naturnära jobb har fungerat bra, säger han.

Personerna i satsningen har jobbat med enklare uppgifter som att fälla enstaka träd, fixa rastplatser, röja längs vägar och förhindra viltolyckor.

Ett drygt hundratal personer har fått jobb genom satsningen och de andra var tänkta att komma ut på arbetsmarknaden under våren, enligt Fredrik Gunnarsson.

LÄS MER: Så kan lantbrukare påverkas av en M+KD-budgetLÄS MER: Så vill partierna satsa på lantbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen