Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 januari 2019

Stigande priser på skogsfastigheter

Priserna på skogsfastigheter stiger. Det visar färsk statistik från Fastighetskonsultföretaget Svefa.

 Priserna på skogsmark fortsätter att stiga.
Priserna på skogsmark fortsätter att stiga. FOTO: Gunnar Andersson

Fastighetskonsultföretaget Svefa har presenterat prisutveckling för skogsfastigheter 2018. Statistiken visar en positiv prisutveckling för alla län utom tre i Sverige.

Ökat genomsnittspris

Riksgenomsnittet för 2018 är 493 kr/m3sk vilket är en ökning med 3,8 procent jämfört med 2017.

– Året har präglats av fortsatt högkonjunktur inom sågverks- och massaindustrin och en stark framtidstro för köpare av skogsfastigheter, säger Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Störst ökning i Dalarna

Klart störst ökning har Dalarna haft där prisutvecklingen för de senaste 12 månaderna uppgår till cirka 11 procent. Därefter följer Gävleborg med en ökning på 7,5 procent, Västmanland med 6,7 procent och Södermanland med 6,0 procent.

– De flesta län har haft en positiv prisutveckling under året. Vi ser inte något län med sjunkande priser, säger Paul Nord.

Dyrast i Östergötland

Det är bara i tre län där priserna inte ökat utan stått helt stilla under 2018. Det är Uppsala, Värmland och Gotland. Östergötland är det län som har högst genomsnittlig prisnivå med 680 kr/m3sk, följt av Skåne med 660 kr/m3sk och Halland med 630 kr/m3sk.

Lägst i Norrland

Lägst genomsnittlig prisnivå 2018 hittar man i de fyra nordligaste länen där Norrbotten har 265 kr/m3sk, Västerbotten 285 kr/m3sk, Jämtland 280 kr/m3sk och Västernorrland 290 kr/m3sk.

Relaterade artiklar

Till toppen