Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 januari 2019

”Statens agerande är förkastligt”

Den principiellt viktiga domen om fjällnära målet i Mark- och miljödomstolen kommer som en stor lättnad. Det säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.

 Helena Lindahl näringspolitisk talesperson och riksdagsledamot för C från Västerbotten.
Helena Lindahl näringspolitisk talesperson och riksdagsledamot för C från Västerbotten. FOTO: Rolf Segerstedt

– Domen är historiskt viktig på ett principiellt plan och förtydligar att de berörda myndigheterna gått för långt när man försökt tvinga till sig rätten att besluta om skogsmarken utan att betala skogsägarna. Det är givetvis glädjande och en stor lättnad, säger Helena Lindahl i ett pressmeddelande.

Principiellt viktig

Tvisten mellan staten och skogsägarna är intressant för över 3000 skogsägare i den fjällnära skogen eftersom domen kan utgöra en del av en ny praxis. Huvudfrågan vid förhandlingen var om föryngringsavverkning i fjällnära skog ska ses som en del av pågående markanvändning, som är ett krav enligt lag för att markägaren ska ha rätt till ersättning från staten.

”Förkastligt”

Därmed menar Helena Lindahl att det uppstår en situation där staten i praktiken inskränker ägarnas rätt att bruka sin mark, och det gör det helt gratis.

– Jag tycker agerandet från statens sida är förkastligt. Det är orimligt att människors egendom i praktiken ska kunna tas över – med konsekvensen att värdena faller ordentligt – och skogsägarna får stå för kostnaden. Det är oförklarligt varför man medvetet försökt underminera äganderätten och i förlängningen den stora och viktiga skogsindustrin, säger Helena Lindahl.

Avstå att överklaga

Helena Lindahl menar att det är beklämmande att det fått gå så här långt.

– Förhoppningsvis drar myndigheterna slutsatser på detta, avstår att överklaga och tar en intern diskussion hur man kunde hamna i ett läge där man försöker hitta kryphål för att kostnadsfritt komma över skogsägarnas mark, säger Helena Lindahl.

LÄS OCKSÅ: Fjällnära målet: Markägarna vann mot staten

Relaterade artiklar

Till toppen