Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 november 2015

Stärker immunförsvaret

En forskare vid universitet i Illinois har kommit fram till varför naturen har en läkande effekt på människor. Förenklat kan man säga att den ger hjälp till självhjälp.

Vistelse i naturen sätter kroppen i ett viloläge då den i stället kan bygga upp sig. Det ger också ett extra tillskott av ett flertal ämnen vilket sammantaget leder till ett stärkt immunförsvar, visar forskning från universitetet i Illinois.
Bild 1/2Vistelse i naturen sätter kroppen i ett viloläge då den i stället kan bygga upp sig. Det ger också ett extra tillskott av ett flertal ämnen vilket sammantaget leder till ett stärkt immunförsvar, visar forskning från universitetet i Illinois. FOTO: Ulf Aronsson
Bild 2/2 FOTO: Ulf Aronsson

Att vistelse i naturen ger skydd mot till exempel depression, diabetes, övervikt, ADHD, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer med mera är känt sedan tidigare.

Inte vetat varför

Däremot har man inte kunnat säga exakt varför det är så. Men efter att ha gått igenom hundratals studier på området tror sig Ming Kuo, forskare vid universitet i Illinois, ha funnit svaret:

Naturen har helt enkelt en förmåga att förstärka kroppens eget immunsystem.

Stärker immunförsvaret

Dels exponeras vi för ett flertal ämnen med positiv inverkan på hälsan när vi vistas i naturen, dels har naturen en lugnande inverkan som motverkar stress och gör att kroppen i stället kan sätta resurser på att förstärka immunsystemet.

– Naturen har inte bara en eller två aktiva ingredienser. Den är mer som en multivitamin som förser oss med all sorts näring vi behöver, säger hon i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Till toppen