Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 maj 2019

Spill från vete ska ge pappersprodukter

Pappers- och hygienföretaget Essity investerar i en fabrik i Tyskland för att ta emot fibrer från restprodukter i jordbruket.

 Vetestrån, som annars skulle gå till spillo, ska Essity nu använda till sin papperstillverkning.
Vetestrån, som annars skulle gå till spillo, ska Essity nu använda till sin papperstillverkning. FOTO: Hans Dahlgren

Företaget Essity, tidigare en del av SCA-koncernen, investerar cirka 400 miljoner i en hållbar anläggning för alternativa fibrer vid sitt pappersbruk i Mannheim, Tyskland.

Fiber från vete

Det handlar om att företaget vill göra pappersprodukter från vetestrån som är restprodukt från jordbruket. Cirka hälften av allt vetestrå används som halm till djur, resterande hälft går till spillo. Essity kommer att köpa in vetestrån från bönder i och runt Mannheim.

– För att stödja våra ambitioner inom hållbarhet utvärderar vi kontinuerligt nya produktionsmetoder. Detta är ett exempel på hur innovation kan bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för Essity.

Hälften återvunnet

Idag tillverkar företaget färskfiber med ungefär hälften från återvunna fibrer. Det papper som produceras med vetestrån är lika ljust, mjukt och starkt som papper som produceras av färsk pappersmassa.

– Denna process kommer att möjliggöra för Essity att ersätta viss certifierad nyfiber med förnybara vetestrån. Detta kommer att resultera i en miljönytta eftersom processen använder betydligt mindre vatten och energi. Dessutom omvandlas en oanvänd restprodukt från jordbruket till en skalbar ny pappersfiberkälla, säger Janne Müntzing, Commercial Director för Professional Hygiene i Sverige.

Läs mer: SCA renodlar skogsdelen i bolagetSvenskt trä i materialteknikens framkant

Relaterade artiklar

Till toppen