Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 maj 2018

Spekulation drev upp priset på skog i Danderyd

Danderyds kommun fick betala 10 gånger mer än normalt för att säkra en skog som invånarna kan ströva i.

 Dyr stuga. 42 miljoner kronor fick Danderyd betala för 58 hektar blivande naturreservat och en övergiven klubbstuga i Danderyd.
Dyr stuga. 42 miljoner kronor fick Danderyd betala för 58 hektar blivande naturreservat och en övergiven klubbstuga i Danderyd. FOTO: Sveaskog

Rinkebyskogen är Danderyds största sammanhängande skogsområde. I skogen löper motionsspår och även mindre stigar där man kan uppleva skogens rika natur. Och när Sveaskog sålde sin del av Rinkebyskogen så ville förstås kommunen köpa.

Utgångspriset 30 miljoner

Sveaskogs utgångspris för fastigheten var 30 miljoner kronor. Kommunen gjorde en egen värdering som pekade på 35 miljoner kronor, och efter budgivningen landade priset på 42 miljoner kronor.

Det är långt över värdet för vanlig skog i trakten. Enligt de värderingsverktyg av skog som finns på internet är skogsmarken värd fyra-fem miljoner kronor.

Svårt att bruka skogen

Dessutom är skogen svår att bruka, eftersom den ligger tätortsnära och är ett populärt strövområde.

Enligt skogsbruksplanen ska en tredjedel av skogen inte huggas utan lämnas orörd. Kommunen tänker göra naturreservat av fastigheten, vilket gör att produktionsvärdet är närmast obefintligt.

Anledningen till det höga marknadsvärdet är det stora förväntansvärdet. Även om kommunen i dag inte har några som helst planer på att exploatera skogen för bostäder eller annat, så finns en förväntan att det kan hända någon gång i framtiden.

”Budgivningen drog i väg”

Men kommunen är ändå glad, trots att man fått betala mer än vad kommunen anser att skogen är värd.

– Budgivningen drog i väg längre än vi hade väntat oss. Vi är dock nöjda med förvärvet, och många danderydsbor har hört av sig i uppskattande ordalag, säger Olle Reichenberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Om kommunfullmäktige säger ja den 11 juni kommer man att låna pengar för att finansiera köpet av 57 hektar strövskog, som kostade 1 355 kronor per kommuninvånare.

LÄS MER: Sveaskog logar skogsköpare med husdrömmar

FAKTA: Danderyd 2:22

Areal: 58 ha

Skog: 43 ha

Virkesförråd: 10 800 m3sk

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen