Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 maj 2019

Södras rekordår skuggas av Swedbankaffär

Nästa vecka tar Södras föreningsstämma beslut om en vinstdelning på 1,8 miljarder kronor till sina medlemmar efter rekordåret 2018. Ordföranden Lena Ek är nöjd men samtidigt kastar turerna i Swebank och styrelseavhopp skuggor över stämman.

 Lena Ek, ordförande, Södra.
Lena Ek, ordförande, Södra. FOTO: Ann Lindén

På torsdag nästa vecka har Södra sin föreningsstämma i Värnamo. På grund av god efterfrågan och fortsatt hög prisnivå i kombination med produktionsanläggningar som presterade goda resultat var vinsten 2018 historiskt hög – och därmed vinstutdelningen.

– Det innebär 35 000 kronor i snitt per gård. Ett tillskott som betyder mycket för den enskilde medlemmen och så ska det vara i en ekonomisk förening, säger Lena Ek.

Lämnade Swedbank

Samtidigt kan ingen ha undgått turbulensen kring Swedbank och bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum. Bankens ordförande har sedan 2016 varit Lars Idermark, som också är VD för Södra. I april lämnade han ordförandeuppdraget i Swedbank, efter att bankens VD fått gå, med hänvisning till att han ansåg det oförenligt att förena med VD-uppdraget i Södra.

Kan Lars Idermarks engagemang i Swedbank komma att ifrågasättas på föreningsstämman?

– Vi har inte fått in någon motion om detta och vår VD har mitt och styrelsens fulla förtroende, säger Lena Ek.

Utvärderar arbetet i Södra

Lena Ek berättar att både VD:s, hennes och övriga styrelsens arbete utvärderas mycket noggrant fyra gånger om året, bland annat genom djupsamtal, enkäter och utvärderingar.

– Vi har ett rekordresultat för 2018, Lars Idermark har inte ställt in ett enda möte i Södra under året. Det vi utvärderar är hans arbete i Södra och styrelsen har fulltförtroende för Lars. Men det är klart att man pratar och diskuterar detta ute i organisationen, Södra är en levande förening.

Jobbigt väder

2018 blev ett ekonomiskt rekordår trots att vädret ställde till det rejält i produktionen. Först en blöt och snöig vinter, sedan en torr och varm sommar. Den torra sommarens följder kämpar man med nu, granbarkborrarna.

– I höstas insåg styrelsen vad som skulle kunna hända. Vi har förberett oss, utbildat personal, handlat upp fällor, tagit myndighetskontakter. Vi har tagit vara på de erfarenheter vi har efter de stora barkborreangreppen efter stormen Gudrun.

Särskilt sortiment

Södras skördargrupper har styrts om, den som inte har granbarkborreskador och vill ha avverkat får räkna med att få vänta till hösten. Ett särskilt granbarkborresortiment har inrättats.

– Det ska skapa trygghet för våra medlemmar, säger Lena Ek.

Bra kvartalsresultat

Dessutom är resultatet från det första kvartalet 2019 det bästa kvartalsresultatet någonsin.

– Det har pratats ett tag om lågkonjunktur, men för varje månad som vi kan ha ett bra resultat så samlar vi ihop till årsresultatet, säger Lena Ek.

LÄS MER: Ola Hildingsson: Därför lämnade jag Södras styrelse

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen