Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 mars 2019

Södras gröna bokslut visar bättre hänsyn

Södras hänsynsuppföljningar visar goda resultat enligt företagets gröna bokslutsrapport. 94 procent av föryngringsavverkningarna fick godkänt vad gäller naturvårdshänsyn.

 Södra förbättrar sitt resultat varje år vad gäller naturvårdshänsyn vid avverkningar.
Södra förbättrar sitt resultat varje år vad gäller naturvårdshänsyn vid avverkningar. FOTO: Rolf Segerstedt

Även för gallringarna var resultatet bra, 93 procent av dem fick godkänt. Koncentrationen av hänsyn fick ett mycket högt resultat med 98 procent godkända ytor, det högsta betyget hittills.

Hög andel godkänt

– Det är extra glädjande att se så hög andel godkända objekt med tanke på att 2018 var ett år som karaktäriserades av extraordinära väderförhållanden som försvårade arbetet i skogen. Vi har arbetat systematiskt med vårt naturvårdsarbete i över 20 år. Vid tillfällen som dessa är det upplyftande att se att den erfarenheten ger resultat för både produktion och naturvård, säger Klara Joelsson, ekolog, Södra, i ett pressmeddelande.

Koncentrerad hänsyn

En aspekt som följs upp i det gröna bokslutet är hur man har koncentrerat hänsynen. Sedan 2010 har andelen godkända trakter avseende detta ökat stadigt från 80 procent till att 2018 uppgå till 98 procent, det högsta resultatet hittills.

– I Södra jobbar vi aktivt med att, där det är möjligt, koncentrera naturhänsynen till tydliga ytor, och det har gett resultat. Genom att koncentrera naturhänsynen kan vi maximera både naturvårdsnyttan och produktionspotentialen. Många arter gynnas mer när träd lämnas i grupper istället för att spridas ut över en avverkningsyta, säger Klara Joelsson.

LÄS MER: Döda högar är fulla med liv

FAKTA: Södras gröna bokslut

Södra gör varje år ett grönt bokslut. Interna revisorer kontrollerar hur drygt 150 föryngringsavverkningar och lika många gallringar lever upp till skogscertifieringssystemen PEFC:s och FSC:s krav på generell hänsyn vid slutavverkningar och gallringar.

Hur man följer egna policyer och rutiner för miljöhänsyn revideras också. Syftet med bokslutet är att få ett underlag till fortlöpande förbättringar av hänsynsarbetet. Varje år genomförs även externa revisioner av certifieringsorganet DNV-GL.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen