Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 maj 2018

Södra samarbetar med KLM om flygbränsle

Södra ska samarbeta med flygbolaget KLM för att göra en gemensam förstudie om möjligheten att skapa grönt bränsle till flyget.

 Från presskonferensen på Smålands flygplats i Växjö. Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra skriver på.
Från presskonferensen på Smålands flygplats i Växjö. Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra skriver på. FOTO: Södra

Samarbetet ska stödja utvecklingen av efterfrågan, utbud och rätt politiska styrmedel för ett mer hållbart flyg och öka efterfrågan på fossilfria alternativ inom flygsektorn. Det skriver Södra i ett pressmeddelande.

– Flygtrafiken står för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. I dag är utbudet av biobränsle alltför lågt, och det vill vi förändra, säger Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra.

Betala mellanskillnad

Södra går in i KLM:s Biofuel Programme vilket innebär att företag kan flyga med bioflygbränsle och betala mellanskillnaden mellan fossila och fossilfria bränslen för varje resa som görs.

– Att bidra till lägre koldioxidutsläpp ligger i linje med våra hållbarhetsmål. Vi har som mål att vara fossilfria 2030. Nu axlar vi även ett större ansvar för våra flygresor, säger Maria Baldin.

Flygbränsle från skogen

Men i samarbetet ingår även att studera om det finns förutsättningar att tillverka bioflygbränsle från skogsråvara. Södra och KLM är huvudpartners i samarbetet, men även andra aktörer är med.

– Det handlar om vi tillsammans ska se över hela kedjan från produktion till förbränning och skapa en affärsmodell för en omställning inom flyget, säger Henrik Brodin, affärsutvecklare energiområdet på Södra.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen