Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 oktober 2017

Södra köpte sågverk för den brittiska marknaden

Sedan ifjol äger Södra ett sågverk i Finland som sågar för den brittiska marknaden. Köpet gjordes mindre än tre månader innan britterna röstade för Brexit. Affärsområdeschefen Jörgen Lindquist menar att affären hade blivit av även om Storbritanniens utträde ur EU varit klart.

 Dagligen kommer det ungefär 25 lastbilstransporter med grantimmer från Finlands skogar. Virket köps via Stora Enso och skogsägarorganisationen Metsä.
Dagligen kommer det ungefär 25 lastbilstransporter med grantimmer från Finlands skogar. Virket köps via Stora Enso och skogsägarorganisationen Metsä. FOTO: Henrik Dammberg

Transporter med grantimmer från Finlands skogar dundrar in till Södra Woods anläggning i Fredrikshamn. Här lastar cirka 25 lastbilar dagligen av virke som sen blir till olika produkter för husbyggnation.

– En av våra specialiteter är de långa längderna, upp till 6,1 meter, säger platschefen Tomi Liikkanen när han visar Land Skogsbruk runt.

I kontrollrummet visar tv-skärmar hur stockarna kommer in och sågas upp i olika dimensioner. Den övervakande operatören Tapio Tilli berättar att han arbetat här sedan sågverket byggdes 1990 och att han upplevt flera rationaliseringar.

 Platschefen Tomi Liikkanen gillar att Södras tagit över sågverkets säljverksamhet. Det gör att Tomi och hans kollegor kan koncentrera sig på produktionen.
Platschefen Tomi Liikkanen gillar att Södras tagit över sågverkets säljverksamhet. Det gör att Tomi och hans kollegor kan koncentrera sig på produktionen. FOTO: Henrik Dammberg

– Det svenska ägandet är bra. Vi hoppas på ett långsiktigt och stabilt ägande, säger Tapio Tilli.

Platschefen Tomi Liikkanen är positiv till att Södra tagit över sågverkets säljverksamhet, vilket gör han och kollegorna nu kan koncentrera sig på produktionen.

– Vi går nästan på max nu och söker ytterligare ett par anställda. Men om vi ska öka ytterligare så måste vi gå över från tvåskift till treskift, säger Tomi Liikkanen.

 90 procent av det som sågas på Södra Woods anläggning i Finland går på export till Storbritannien.
90 procent av det som sågas på Södra Woods anläggning i Finland går på export till Storbritannien. FOTO: Henrik Dammberg

Läget här vid hamnen är strategiskt med tanke på att det är Finlands största utskeppningsplats för sågat virke. 90 procent exporteras till Storbritannien, det övriga går bland annat till Kina.

Sågverket var familjeägt fram till en konkurs 2012 då det köptes upp av brittiska Crown Timber, som är en marknadsledande leverantör av trävaror i Storbritannien och Irland. 2016 köpte Södra hela Crown Timber.

– Huvudsyftet med affären var inte var att köpa ett sågverk i Finland utan att få kontroll över Crown Timbers verksamhet med bland annat fyra distributionskanaler på de brittiska öarna, säger Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist.

 Södras Platschefen Tomi Liikkanen gillar att Södras tagit över sågverkets säljverksamhet. Det gör att Tomi och hans kollegor kan koncentrera sig på produktionen.
Södras Platschefen Tomi Liikkanen gillar att Södras tagit över sågverkets säljverksamhet. Det gör att Tomi och hans kollegor kan koncentrera sig på produktionen. FOTO: Henrik Dammberg

Han hävdar att köpet hade blivit av även om Södra vetat om att Storbritannien skulle lämna EU. Så här långt är de nöjda med sågverket i Finland. Men vad som händer när Storbritannien lämnar EU:s gemensamma marknad och tullunion 2019 är oklart.

– Vi får avvakta och se om det blir mer administrativt arbete att sälja till Storbritannien i framtiden. Då får vi hitta lösningar för de utmaningar som kommer, säger Jörgen Lindquist.

 Södras sågverk i Finland.
Södras sågverk i Finland. FOTO: Henrik Dammberg

Frågan är vilka exportmarknader som Södra kan växa på om försäljningen till Storbritannien minskar till följd av Brexit?

– Vi skulle kunna sälja mer på våra existerande marknader. I det korta perspektivet är världsmarknaden god. Vi har en försiktigt positiv syn på den engelska marknaden, säger Jörgen Lindquist.

FAKTA: Export till britterna

Den 31 mars 2017 köpte Södra hela det brittiska Crown Timber, efter att tidigare ha ägt 21 procent av företaget. Crown Timber är en marknadsledande leverantör av sågade trävaror till brittisk och irländsk byggvaruhandel samt byggsektor.

Södras finska sågverk ligger vid Finska viken i Fredrikshamn (Hamina på finska) cirka 4 mil från gränsen till Ryssland. 2016 sågade det 151 500 kubikmeter grantimmer. I år väntas produktionen bli cirka 160 000 kubikmeter.

90 procent av de sågade produkterna från Fredrikshamn går på export till Storbritannien. De övriga går till Kina, Israel, Belgien och Finland.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen