Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 juli 2018

Södra har stoppat all avverkning

Södra har stoppat all avverkning, markberedning och skogsbränslehantering i hela Södras område.

– Vi tog beslutet i söndags. Normaltillståndet är nu att vi inte kör i skogen. Men om läget drastiskt skulle förändras, till exempel att det kommer 15 millimeter regn lokalt så kan undantag från stoppet medges, säger Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenörsutveckling på Södra.

Extrema temperaturer

Väderleksprognosen pekar på rekordvärme. I Kalmar län, Östergötland och östra Svealand har SMHI utfärdat klass 2-varning för extremt höga temperaturer de närmaste dagarna. Det är naturligtvis en orsak till stoppet. En annan är att stora släckningsresurser är förlagda till de stora bränderna norrut.

– Om det värsta skulle hända här nere så kan vi inte räkna med hjälp från helikopter eller från andra områden. Vi kan inte riskera att vi får brandtillbud i samband med arbete i skogen, säger Magnus Petersson,

Inga bränder i Södras regi

Hittills har det denna torra sommar inte uppstått några brandtillbud vid de markberedningar och avverkningar som har skett i Södras regi.

Vad gäller tillgången till råvara vid Södras anläggningar är försörjningsläget för massaindustrin relativt god men stoppet kan komma att påverka uppstarten vid sågverken.

LÄS MER: Norrskog ställer in avverkning

Relaterade artiklar

Till toppen