Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 december 2009

Sluta avverka!

KRÖNIKA, Skogsland nr 50: Förra veckans spalt ”Du blir lurad” har gett flera reaktioner, samtliga är positiva till det jag skrev då. Det skriver Skogslands redaktör Rolf Segerstedt i sin senaste krönika.

Ingen enda påstår att jag överdriver. Ingen försvarar heller den nuvarande marknadssituationen. Inte vet jag om det tyder på en ”sjukdomsinsikt” hos marknadens huvudaktörer eller om de bara ligger lågt i väntan på att vi inte längre orkar skriva om detta.

Flera skogsägare hejar på och vill att vi ska fortsätta att driva på. Visst ska vi fortsätta, men snälla läsare och skogsägare. Ni får banne mig sluta stoppa huvudet i sanden! Börja agera! Ställ krav på köparna eller låt bli att avverka innan marknadens huvudaktörer presenterar en tydlig prismodell som du kan tolka.

Skogsägarföreningarna gör sedan länge en stor insats genom att offentliggöra sina prislistor. Absolut sämst är Sydved som mörkar totalt, men det finns fler.

Trots allt är det flera bolag och sågverk som börja offentliggör prislistor på sina webbplatser. Räcker det? Nej, genom att välja egna modeller för hur priserna presenteras, olika måttenheter, diameterklassningar och annat ökar förvirringen för den som söker svar på vem som betalar bäst för just min skog. De olika skogsbränslepriserna spär på röran. En samordning behövs.

Läsare har hört av sig med förslag om att inrätta en Skogsägarombudsman som ska hjälpa landets skogsägare att reda ut virrvarret. När samma krav ställdes i en motion till Södras stämma för några år sedan var hela styrelsen beredd att avgå, så det här är en känslig fråga. Och om inte skogsägarrörelsen kan prata om detta utan att det blir en kabinettsfråga, ja vem ska då göra det?

Kanske måste landets skogsägare sätta press på staten. Skogsstyrelsen sitter nämligen förvånansvärt tyst, trots att det är den som om jag fattat rätt bevakar att handeln sker på ett trovärdigt sätt gentemot Virkesmätningslagen.

Men varför ska myndigheten bråka om det är tyst på marknaden. Alla ni som är missnöjda eller misstänker att ni blivit lurade, anmäl detta till Skogsstyrelsen i Jönköping, tel vx 036-35 93 00.

Skogsstyrelsen kan även hänvisa till marknadens egna parter, de tre ”opartiska” virkesmätningsföreningarna. Dessa mellanhänder ska vara en balanserande faktor i sammanhanget, men praktiskt taget samtliga ledamöter i de tre styrelserna är kopplade till virkesköpare. Var finns trovärdigheten? Det är lika dumt som att bara jagande markägare blir valda till organ som ska sköta älgförvaltningen!

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen