Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 september 2019

Skyltning kan minska risken för viltolyckor vid skogsbruk

Skogsbruket skapar mycket foder till hjortdjur, vilket även innebär en ökad risk för viltkollisioner på vägarna. För att minska risken uppmanar nu Skogsstyrelsen skogsbrukare att sätta upp tillfälliga viltvarningsskyltar.

 Det aktiva skogsbruket kan locka fram vilt och leda till fler trafikolyckor.
Det aktiva skogsbruket kan locka fram vilt och leda till fler trafikolyckor. FOTO: Mostphotos

Skogsbruk, som avverkning, gallring och röjning, kan skapa mycket foder till hjortdjuren. Exempelvis kan grenar och toppar som lämnas kvar på marken efter en gallring locka till sig djur. Finns vägar i närheten kan det innebära en ökad risk för viltkollisioner.

Tillfälliga viltvarningsskyltar

För att minska riskerna kan tillfälliga varningsskyltar sättas upp vid vägar som går förbi pågående eller nyligen genomförda gallringar och slutavverkade skogsområden. Skogsbrukare kan låna dessa skyltar av Trafikverket, vilket Skogsstyrelsen rekommenderar.

– Vi vill uppmana skogsägare eller deras ombud som ska avverka eller göra någon annan skogsåtgärd som kan locka till sig vilt, att sätta upp dessa skyltar. Det leder förhoppningsvis till att trafikanterna minskar på farten och att vi kan undvika en del viltolyckor, säger Matts Rolander, viltsamordnare på Skogsstyrelsen, i ett uttalande.

Viltolyckorna har ökat

De senaste åren har viltolyckorna ökat, framförallt när det gäller kollisioner med vildsvin och rådjur, enligt Skogsstyrelsen. Den 23 – 29 september uppmärksammar Nationella Viltolycksrådet därför riskerna i en insatsvecka med rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt”.

Beställ från entreprenör

För att beställa tillfälliga viltvarningsskyltar kontaktar man den entreprenör som sköter skyltningen åt Trafikverket på den aktuella platsen. Kontaktuppgifter till alla entreprenörer finns på Trafikverkets webbplats.

Läs mer: Naturvårdsverket: Kostnader för vildsvinsskador ska halverasLäs mer: Fortsatt ökning av viltolyckor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen