Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 april 2019

Frivilliga sätts in för att släcka skogsbranden i Gislaved

Runt 50 personer kommer under dagen att arbeta med släckningen av skogsbranden i Gislaved, bland annat med hjälp av frivilliga.

Vid branden utanför Motala har räddningstjänsten främst arbetat med bevakning under natten.

 En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.
En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun. FOTO: Peo Möller

Omkring 50 hektar brinner fortfarande utanför Gislaved.

– Under natten har vi ringat in branden för att den inte ska sprida sig, men det har varit för farligt att gå in och släcka, säger Gunnar Hansson, inre befäl på Räddningstjänsten Jönköping, till TT.

Flera mark- och skogsbränder har härjat i landet under påskhelgen. Den största, utanför Gislaved, stabiliserades under måndagskvällen och räddningsmanskapet såg mindre lågor och rök.

Under natten till tisdagen fokuserades arbetet på att begränsa spridningsrisken, och en 10–15 meter bred skyddszon runt branden etablerades.

Flera bränder

Strategin innebär också att styrkan på plats kunde minskas från runt 60 personer till knappt 30 under natten. Enligt Gunnar Hansson kommer bemanningen att öka igen under morgonen, när dagsljuset kommer.

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda. Men under natten brann det ingen annanstans i Jönköpings län.

– Nej, vi har inga andra bränder i länet, och det är vi tacksamma för. Vi måste ju mobilisera personal från hela länet för att klara av den här branden, säger Gunnar Hansson.

Helikopterhjälp

Även vid branden vid Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon och begränsat släckningsarbetet under natten.

Branden på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område och brandkåren tog hjälp av Försvarsmaktens helikopter för att få en överblick av området. Under dagen kan det enligt Motala Vadstena Tidning bli aktuellt att vattenbomba området med hjälp av helikopter från Helikopterflottiljen.

– Det går bra att flyga i mörker men det är svårt att se vad som finns på marken, till exempel var brandmännen befinner sig. Det är en säkerhetsfråga, säger Lasse Jansson, informationschef vid Helikopterflottiljen, till tidningen.

Fortsatt brandrisk

Runt Kristianstad i Skåne brann det på ett flertal ställen. Ett närmare tvåtusen kvadratmeter stort område i närheten av sjön Raslången brann under måndagen, och släcktes på eftermiddagen. Inte lång tid därefter kom larm om tre olika bränder vid Tormestorp i samma kommun. De bränderna uppgavs vara släckta sent på kvällen, skriver Kristianstadsbladet.

SMHI varnar för brandrisk i hela Götaland och Svealand.

Texten uppdateras.

LÄS MER: Skadad ungskog även i mellersta Norrland

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen