Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 augusti 2016

”Skydda skogen med hjorthornsolja”

Efter larmen om nya stora betesskador på skogen vill paret Gösta och Inga-Lill Jonsson i jämtländska Sikås påminna om hjorthornsolja, ett skyddsmedel som använts länge.

FOTO: Håkan Hopstadius

– Vi har sålt vår skog nu men så länge vi hade den så spred vi hjorthornsolja på olika sätt i unga skogar. Främst la vi det på trassel som vi hängde upp. Skogsbolagen har också använt oljan, säger Inga-Lill Jonson.

Hon berättar att de klarade sig mycket bra emot betesskador och menar att fler markägare bör utnyttja möjligheten att sprida medlet.

Luktar illa

– Då köpte vi medlet på apoteket men nu vet jag inte, men det ska finnas som spray. Det luktar illa, ungefär som en dåligt rengjord pipa och medlet räcker länge, ett par år så jag tycker att fler ska prova det, tipsar Inga-Lill Jonson.

Består av slakteriprodukter

Enligt SLU är Hjorthornsolja ett klassiskt avskräckningsmedel. Det är ett torrdestillat av diverse slakteribiprodukter, såsom horn, ben, brosk, klövar, hudar, hår med mera. Det är en brun, trögflytande vätska med en genomträngande lukt.

Ett försök som gjorts för att hindra harar från att äta äpplen visade i det fallet på en begränsad skyddsffekt, enligt SLU.

Relaterade artiklar

Till toppen