Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 januari 2018

Skoterförare jagade järv minst en mil

Länsstyrelsen i Norrbotten misstänker att minst två skoterförare har förföljt en järv och sedan kört ihjäl den i ett naturreservat.

 Järven tros ha jagats en mil innan den kördes ihjäl.
Järven tros ha jagats en mil innan den kördes ihjäl.

I Norrbottens län, norr om Porjus, har spår av en misstänkt illegal jakt på järv upptäckts. Länsstyrelsen har anmält detta till polisen.

Det handlar om spår efter minst två skotrar som enligt länsstyrelsen verkar ha förföljt och dödat en järv i naturreservatet Stubba, norr om Porjus.

Järven kördes ihjäl

Efter ett tips besökte Länsstyrelsens naturbevakare platsen i veckan och kunde konstatera en misstänkt illegal jakt på järv. Spåren tyder på att järven har förföljts minst en mil och på platsen hittades blod och hår från järv. Man misstänker att järven dödats genom att köras ihjäl.

– Det är ett mycket plågsamt jaktsätt att hetsjaga djuret och till slut kör över det med skoter, säger rovdjurshandläggare Alexander Winiger, vid länsstyrelsen i Norrbotten till SVT Norrbotten.

”Anmärkningsvärt”

Enligt honom ligger platsen där järven dött knappt en och en halv mil från Porjus samhälle.

– Det är anmärkningsvärt. Det visar hur lite gärningsmännen bryr sig om att händelsen kan uppdagas, trots att det är höga straff för grovt jaktbrott, säger Alexander Winiger.

”Svårt få fotfäste”

Det konstaterades fyra fall av misstänkt illegal jakt på järv förra året i Norrbotten, ett fall i Pajala, ett i Arjeplog och två i Gällivare. Av de två i Gällivare hade, enligt Alexander Winiger, en körts ihjäl av skoterförare.

– Att bedöma omfattningen och hur ofta det sker illegala jaktbrott mot järv är väldigt svårt. Men vi kan konstatera att järvstammen i Norrbotten har svårt att få fotfäste i stora delar av länet, säger Alexander Winiger.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen