Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 september 2017

Skogsveteraner visas upp i aktion

En sällan skådad samling av veteranskogsmaskiner går att få se i trakten kring Mellerud i Dalsland på lördag. Det är Skogens veteraner som visar upp sig.

 BM Volvo SM 460 Nalle
Bild 1/6 BM Volvo SM 460 Nalle
 Volvo BM 995
Bild 2/6 Volvo BM 995 FOTO: Jan-Åke Jansson
 BM Volvo SM 871 Lisa
Bild 3/6 BM Volvo SM 871 Lisa FOTO: Jan-Åke Jansson
 MF Robur
Bild 4/6 MF Robur
 SMV Drivax
Bild 5/6 SMV Drivax FOTO: Jan-Åke Jansson
 BM Volvo SM 667 Timmerkalle
Bild 6/6 BM Volvo SM 667 Timmerkalle FOTO: Jan-Åke Jansson

På lördag rullar en sällsynt samling skogsmaskiner i skogen i Dalskog, nära Mellerud i Dalsland. Då är det dags för den tredje upplagan av Skogens veteraner.

Alla går att köra

Det är precis som det låter – ett tillfälle att få se veteranskogsmaskiner göra jobbet i skogen och även kolla in uppställda skogsmaskiner som är äldre än 30 år.

– Alla maskiner går att köra, och några används faktiskt fortfarande i skogsbruk, säger Jörgen Eriksson, ansvarig för kolmilan som finns på området som är någon hektar stort.

Utställning av motorsågar

Han berättar att det ska finnas en mobil barkmaskin från strax efter andra världskriget, en spånhyvel som drivs med hjälp av tändkulemotor, och en vedkap som kapar gengaskubb.

– Vi hoppas att alla drygt 70 maskiner kan ta sig hit på lördag, säger han.

Utöver det finns en utställning av motorsågar, från de första som tillverkades fram till i dag och det kommer också att köras med häst.

Bamse kommer

Jan-Åke Jansson är maskinexperten bland arrangörerna från Dalskogs bygdegård, och han håller som bäst på att ta emot alla maskiner i skogen när Land Skogsbruk får tag i honom. Han plockar ut några juveler i listan på maskiner.

– Det kommer bland annat en Helgum Logma, en Volvo BM 995 fällande och en Bamse från 1957, som ju var världens första skogsmaskin, säger han.

Avverkning och gallring

Några av veteranskogsmaskinerna kommer att köras som de användes när de var i drift. På området finns en avdelning med slutavverkning och annan med gallring. Där kommer maskiner att köras hela dagen.

Sedan förra gången har arrangemanget vuxit: I år kommer cirka tio fler maskiner och man uppskattar att det kommer runt 500 fler än de 1500 som hittade dit förra gången.

Timbersports

En annan nyhet för i år är uppvisningar från landslaget i Timbersports.

– De får stå för det nya, säger Jan-Åke Jansson.

Relaterade artiklar

Till toppen