Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 november 2018

Skogsstyrelsen föreslår krafttag mot granbarkborre

De rekordstora angreppen av granbarkborre i södra Sverige gör att Skogsstyrelsen ny föreslår att särskilda föreskrifter om bekämpning av skadeinsekterna ska införas i delar av Götaland.

 Granbarkborrslarverna är osedvanligt många och hungriga i år.
Granbarkborrslarverna är osedvanligt många och hungriga i år. FOTO: iStock

Som Land Skogsbruk kunde rapportera redan för ett par dagar sedan är granbarkborreangreppen till följd av den torra sommaren de största som hittills mätts upp i en inventering i Götaland. Omkring 2,5 miljoner kubikmeter skog är skadad. Angreppen är till och med större än de var efter stormen Gudrun 2005.

Risk att angreppen eskalerar

– Det extraordinära läget med mycket omfattande angrepp under 2018 och en betydande risk för att angreppen kan komma att eskalera under 2019, talar för att det finns ett behov av att skärpa föreskrifterna med ytterligare ett skyddsområde i södra Sverige, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett nyhetsutskick.

Skogsstyrelsen kan i ett bekämpningsområde i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bor. Det betyder även att mindre volym skadad gran, högst 3 skogskubikmeter inom ett hektar, får lämnas kvar i skogen efter storm eller snöbrott.

Flera bekämpningsområden

Granbarkborrens härjningar är ytterst besvärliga i stora delar av landet. Sedan tidigare har Skogsstyrelsen beslutat om att göra delar av Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län till bekämpningsområden.

I dag, torsdag, går Skogsstyrelsens förslag om att även göra delar av södra Götaland till bekämpningsområde ut på remiss till myndigheter, organisationer och skogsföretag.

21 december går remisstiden ut och beslutet om ändrade föreskrifter planeras tas av Skogsstyrelsens styrelse i slutet av februari.

LÄS MER: Rekordstora angrepp av granbarkborreLÄS MER: Skogsstyrelsen: ”Jägare – jaga granbarkborrar”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen