Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 februari 2019

Skogsstyrelsens stopp har satt Johan i miljonskuld

Först fick Johan Larsson avverkningstillstånd från Skogsstyrelsen. Sedan kom nytt beslut. Nu har han miljonskulder till banken och virkesköparen – och en skog som han inte kan avverka.

 Johan Larsson i byn Junnarp köpte 26 hektar skog. Nu är 13 hektar nyckelbiotopsregistrerad, men den utlovade ersättning för skydd av skog kan han få vänta länge på när Skogsstyrelsen fryst årets budget.
Johan Larsson i byn Junnarp köpte 26 hektar skog. Nu är 13 hektar nyckelbiotopsregistrerad, men den utlovade ersättning för skydd av skog kan han få vänta länge på när Skogsstyrelsen fryst årets budget. FOTO: Privat

Som Land Skogsbruk tidigare berättat har Skogsstyrelsen beslutat att tills vidare gör ett uppehåll i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas.

Även pågående ärenden kommer att påverkas. Anledningen är att budgeten minskat med två tredjedelar och att Skogsstyrelsen anser att det råder osäkerhet kring skydd och ersättning i fjällnära skog.

Amortera

Skogsstyrelsen beslut drabbar många skogsägare. Johan Larsson bor i byn Junnarp i Hultsfreds kommun. Där köpte han för några år sedan sina föräldrars gård som varit i släkten i tre generationer. När en angränsande fastighet blev till salu köpte Johan 26 hektar av den för 3,6 miljoner kronor som han fick låna på banken.

– I min kalkyl ingick att jag skulle avverka ett område på cirka 8 hektar. Det skulle ge en intäkt som skulle gå direkt till att amortera på banklånet, berättar han.

I september 2017 fick också Johan Larsson godkänt från Skogsstyrelsen på sin avverkningsanmälan. Han gjorde då upp virkesaffären med en virkesköpare och fick utbetalat ett förskott på 500 000 kronor. Pengar som gick till att amortera på de nya lånen.

– Men kort efter det blir jag kontaktad av Skogsstyrelsen som meddelar att jag inte får avverka. Anledningen är att de fått in ett tips från en privatperson om att det är en mark med höga naturvärden, säger Johan Larsson.

Gjorde större nyckelbiotop

Efter att Skogsstyrelsen kommit ut och inventerat skogen kommer Johan överens med Skogsstyrelsen om att skydda ett större område än det avverkningsanmälda. Totalt nästan 13 hektar som följaktligen registreras som nyckelbiotop.

– Jag har inget problem med att skydda skog med höga naturvärden. Eftersom Skogsstyrelsen lovade ersättning för formellt skydd av skog kom vi överens om att skydda ett större område för att få till en bra helhet, berättar Johan.

Johan berättar att på det sätt som skogsstyrelsen hade markerat in området från början fanns det mycket skog som inte skulle gå att bruka på grund av terrängen. Därför flyttades markeringarna för att få med de områden som inte skulle ha gått att bruka.

Blev lovad ersättning

Efter att han kommit överens med handläggaren på Skogsstyrelsen blev han lovad att pengarna skulle komma i början av 2019.

– Det är något som jag givetvis räknar med och därför budgeterar för, säger Johan Larsson.

När Johan Larsson nu har kontaktat Skogsstyrelsen fick han beskedet att någon ersättning inte kan betalas.

– Det är mycket pengar och naturligtvis ett stort ekonomiskt bortfall, konstaterar han.

Dubbla skulder

Av de 26 hektar han köpte är nu 13 hektar nyckelbiotopsregistrerad och sex hektar ligger runt nyckelbiotopen och är därför inlåst, för att bruka detta krävs skotning över annans mark. Nettovärdet på nyckelbiotopen, efter naturhänsyn, uppskattas av Johan till mellan 1,6 och 1,7 miljoner kronor.

– Nu står jag här med skulder till banken på drygt tre miljoner för en skog som just nu inte är värd en enda krona. Jag har också en skuld till virkesköparen på en halv miljon kronor.

Beklagligt

Viktor Åberg har handlagt Johans ärende hos Skogsstyrelsen i Kalmar. Han berättar att Johan tidigt fick besked om att det fanns möjlighet att få skogen formellt skyddad och ersättning för det.

– Det är ett prioriterat område som var tänkt att ingå i årets budget, säger Viktor Åberg.

Han menar att det är en lång process att skydda skog och att arbetet därför måste påbörjas långt innan nästa års budget är fastställd.

– Det är tyvärr beklagligt att det blivit så här men det är ett resultat av den budget som riksdagen röstade igenom i december. Det är många markägare som blir drabbade och det är lätt att förstå den frustrationen och besvikelse de känner, säger Viktor Åberg.

Möjligheten för Johan Larsson att få ersättning för att formellt skydda skogen är dock inte borta.

– Johans område är fortfarande prioriterat för formellt skydd, men på grund av det ekonomiska läget vi kan i dagsläget inte säga när vi får möjlighet att handlägga och fatta beslut i ärendet, säger han.

Drabbar hela familjen

Johan Larsson arbetar inte på heltid med sin skog, men lägger mycket av sin fritid på att röja, gallra och skota ut det. Han hugger också ut lite timmer ibland och skotar med huggarvagn, men större avverkningar gör entreprenörer.

– Det här påverkar mig enormt. Det är en skog som jag drömt om att bruka och vårda, och nu vill Skogsstyrelsen nu ta ifrån mig den rätten, säger han.

Som privatperson med enskild firma drabbar Skogsstyrelsens beslut inte bara Johan utan hela hans familj.

– Nu skall pengarna från min anställning täcka räntor och amorteringar på skogslånen, vilket i stort sett är omöjligt att få ihop. Det blir inte många kronor kvar i familjekassan. Hade vi inte haft sådan förståelse från virkesköparen som vi har haft och de istället hade begärt tillbaka förskottet på en gång så vet jag inte hur detta hade slutat, säger han.

LÄS MER: Skogsägare går miste om miljonerLÄS MER: Totalstopp för formellt skydd av skogLÄS MER: Familjen Karlsson känner sig lurade av Skogsstyrelsen

Relaterade artiklar

Till toppen