Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 augusti 2018

Skogsstyrelsen: Viltskador större problem än skogsbränder

En inventering från Skogsstyrelsen visar att vilt orsakar större skador i skogen än bränder över hela Sverige.

 Skogsstyrelsen har inventerat viltbetesskadorna i skogen.
Skogsstyrelsen har inventerat viltbetesskadorna i skogen. FOTO: Mostphotos

Skogsstyrelsen har genomfört omfattande inventeringar av viltskador i såväl Svealand, Götaland som Norrland. Skadorna är större än någonsin på vissa håll, uppger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

– Om man jämför med alla de bränder som har drabbat många markägare i år så är det arealmässigt en mycket mindre del än den stora areal som drabbas av älgskador varje år, säger han till Sveriges Radio.

Hundratals miljoner kronor

Sammanlagt handlar det om skador för hundratals miljoner kronor, som bland annat beror på den snörika vintern och mängden vilt. Någon exakt siffra över viltskadornas kostnader finns inte, utan det handlar om en uppskattning. Sedan Skogsstyrelsen i början av veckan presenterade inventeringen för Norrland har ungefär hälften av Sveriges uppemot 150 älgförvaltningsområden gåtts igenom.

Bara två godkända områden

I endast två områden är skadorna godtagbara, enligt Christer Kalén. Exempelvis så visar inventeringen av viltskador i Norrland på rekordstora skador, som Land Skogsbruk har skrivit. Exempelvis så har varannan tall i Jämtland skadats under det senaste året.

– Skogsstyrelsen är väldigt bekymrad över att det ser ut så här i skogen. Det genererar stora kostnader för markägarna. Det blir svårt att bedriva skogsbruk när man har en skadesituation som är alldeles för hög år efter år, säger han, till radiokanalen.

Behöver öka avskjutningen

Enligt Skoggstyrelsen är antalet hjortdjur för högt och avskjutningen av älg behöver öka.

– I vissa områden kan man säkert behöva sänka älgstammen med 20 procent. Man får börja där helt enkelt och se vad det ger för effekter, säger Christer Kalén.

LÄS OCKSÅ: Rekordstora älgbetesskador i Norrland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen