Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 februari

Skogsstyrelsen varslar 124 anställda

Skogsstyrelsen har varslat 124 anställda om uppsägning. Varslet är en direkt följd av minskad budget för 2019 och regerings beslut att till exempel avsluta inventeringen av nyckelbiotoper.

 Mayyadah AlSammarraie från Irak utbildas till arbetsledare inom skogsbruket av Skogsstyrelsen.
Mayyadah AlSammarraie från Irak utbildas till arbetsledare inom skogsbruket av Skogsstyrelsen. FOTO: leif jäderberg

Inför 2019 fattade regeringen beslut om att avsluta arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb som letts av Skogsstyrelsen, men även att dra ned budgeten för ersättning till markägare som fått skog formellt skyddad till en tredjedel. Även den nationella inventeringen av nyckelbiotoper har avslutats.

LÄS MER: Miljöorganisationer kritiska mot nya budgeten

Spara 50 miljoner

Som en konsekvens av detta behöver Skogsstyrelsen spara in drygt 50 miljoner under 2019. Skogsstyrelsens förvaltningsanslag för 2019 är 440 miljoner kronor.

Tungt besked

– Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge till sina medarbetare och det är direkt kopplat till färre uppdrag och en kraftigt minskad budget. Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

 Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Rolf Segerstedt

I dag 800 anställda

Skogsstyrelsen har i dag nära 800 tillsvidareanställda. Varslet berör mellan fem och elva tillsvidareanställda i alla län utom i Västernorrland.

Måste agera

– Vi kan i det här läget inte förlita oss på eventuella signaler om förändringar framöver utan måste agera utifrån de förutsättningar och beslut som gäller nu, säger Herman Sundqvist.

LÄS MER: Så kan skogsägare påverkas av budgeten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen