Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 juni 2018

Skogsstyrelsen: Stora betesskador i Götaland

Betesskadorna i 30 av 31 inventerade älgförvaltningsområden i Götaland är på en nivå som inte är tolerabel, visar en inventering från Skogsstyrelsen.

FOTO: Skogsstyrelsen

Endast i ett av 31 älgförvaltningsområden som har inventerats efter viltbete på tall är betesskadorna på en tolerabel nivå. Det framgår av Skogsstyrelsens senaste inventering.

– Vi ser tyvärr inte någon tydlig positiv trend. Det är helt enkelt för många älgar och annat klövvilt för att fodret ska räcka till i skogen. Det märks både på sjunkande reproduktion hos älg och betesskador som är på tok för höga, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Betestrycket ökar

Samtidigt som betesskadorna leder till förluster för skogsbruket, så visar en prognos att tillgången minskar på foder för älgar på många håll. Ett skäl är att många ungskogar som har vuxit upp efter stormen Gudrun, som drabbade Småland 2005, har vuxit sig så stora att de inte längre är intressanta för viltet som foder. Därmed finns risk att betestrycket ökar ytterligare.

– Att fodret håller på att ta slut på många platser är oroväckande och understryker vikten av att viltstammen måste anpassas till förutsättningarna, säger Christer Kalén.

Tillväxten minskar

Gränsen för tolerabel nivå är maximalt fem procent årsskador på yngre tallar. Resultaten ligger i linje med tidigare år. Följden av skadorna är att tillväxten i skogen minskar, samt försämrad kvalitet och ekonomiska förluster. Däremot dör inte tallen alltid av skadorna. Ett syfte med inventeringen är att ha ett beslutsunderlag för framtida älgförvaltning.

– Dagens modell för älgförvaltning bör ha förutsättningar att förbättra situationen i skogen men då krävs beslutsamhet och engagemang från de som sitter bakom spakarna: markägare, jägare och myndigheter. En översyn görs nu nationellt om ytterligare verktyg behövs och här behöver aktörer hjälpas åt med tips om hur, säger Christer Kalén.

Senare i sommar presenterar Skogsstyrelsen resultaten från inventeringar i Svealand och Norrland.

LÄS OCKSÅ (FILM): Filmen visar förödelsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen