Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 november 2009

Skogsstyrelsen skärper kraven

Senaste året har Skogsstyrelsen börjat skicka ut krav, lagråd, på att de olagliga buskmarkerna kring Laisvik i västra Arjeplog ska återplanteras.

– Vi vet inte exakta areal, men vi fortsätter att inventera. Hittills har Fastighetsverket, Sveaskog och en del privata fått lagråd om att föryngra sina gamla hyggen. Allmänningsskogen kan också komma att beröras, säger Esbjörn Henriksson på Skogsstyrelsen i Älvsbyn.
Betesskadorna och föryngringsproblemen i området har varit kända i några decennier, varför har ni väntat till nu med att kräva att lagen följs?
– Vi har fört diskussioner med skogsbruket i området genom åren. Skogsstyrelsen har satt fokus på det här många gånger, bland annat 1999 när vi skrev till länsstyrelsen och påtalade de akuta älgbetningsproblemen och krävde åtgärder. Löften har kommit men inte infriats. Att nu verkligen börja ställa krav på markägarna är ett nytt grepp.
Är det meningsfullt att kräva omplantering, det lär väl bara bli att mata älgarna igen?
– Grundinställningen är självklart att vi inte kan låta älgen styra skogsbruket. Nu ska vi fullfölja de möjligheter som lagen ger oss. Det blir ju också ett stöd för markägarna när älgförvaltningen ska diskuteras. Tillväxtförlusterna i området är gigantiska och vi kan inte fortsätta så här.
Trots de enorma föryngringsproblemen förekommer det fortfarande slutavverkningar. Utan föryngring blir det skövling, hur kan ni godkänna det?
– Av samma skäl som jag sa tidigare, vi kan inte låta älgen styra skogsbruket. Jag förstår hur du menar men vi kan inte lägga en död hand över allt skogsbrukande. Vi måste tro på att problemen går att lösa.
Men trakthyggesbruket har ju lämnat tusentals hektar utan föryngring i området, hur kan du säga att det är säkert?
– Metoden fungerar och för tredje gången, älgen ska inte få bestämma hur vi sköter skogen.
Enligt Esbjörn Henriksson är problemet med vandringsälg extremt i Arjeplog men finns på andra håll, bland annat kring Kiruna och utanför Boden. Även där kan det bli aktuellt med lagråd från myndigheten till markägarna.

Relaterade artiklar

Till toppen