Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 juni

Skogsstyrelsen: Positivt med större grotuttag 

Skogsstyrelsen ser gärna att skogsägare tar ut mer grot. Men främst för att det ska användas i energiproduktionen. 

 Stefan Anderson, Skogsstyrelsen.
Stefan Anderson, Skogsstyrelsen. FOTO: David Larsson

Groten är viktig för Sveriges energiförsörjning, enligt Stefan Anderson, markspecialist på Skogsstyrelsen. 

– Om den skulle försvinna till något annat kan det bli svårt att nå miljömålen. 

Kan bli intressant

Men han tror att grot i trädgårdsjord, eller till andra användningsområden, kan bli intressanta nischprodukter i områden som inte tar ut några större mängder grot idag, som i norra Sverige.

– Sveaskog har ju stora arealer i de områdena.

Lämna en femtedel

Tar man ut grot försvinner även näringsämnen från marken. Två tredjedelar av näringsämnena sitter i grenar och toppar. Idag ska man enligt Skogsstyrelsens rekommendationer lämna kvar minst 20 procent av groten på hygget. 

– Det är relativt okontroversiellt att ta ut grangrot. Det finns så mycket i landskapet ändå. Det ska inte ha någon större effekt på den biologiska mångfalden. Tar man ut grot över en viss mängd och marken tappar i näringsvärde måste man däremot återföra näringsämnena i form av askåterföring. 

Näringskulor

Problemet är att bara omkring 25-30 procent av arealen biobränsleuttag återförs till skogen i form av ren biobränsleaska. I förra veckan presenterade Skogsstyrelsen, tillsammans med företaget Ecofor, en ny produkt i form av näringskulor som produceras av aska från värmeverk som eldar med rena biobränslen. Den ska göra det lättare att återföra mer näring till skogsbruket. 

Det är även ett nytt regelverk på gång när det gäller grotuttag. Skogsstyrelsen ska revidera rekommendationerna för skogsägare. 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen