Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 november 2018

Skogsstyrelsen överklagar dom

Skogsstyrelsen överklagar en kammarrättsdom om att en vägledning till en skogsägare som anmält att han planerar att avverka kan överklagas. Nu blir det upp till Högsta förvaltningsdomstolen att avgöra frågan.

 Skogsstyrelsen överklagar dom.
Skogsstyrelsen överklagar dom. FOTO: Patrik Svedberg

I mitten av oktober rapporterade Land Skogsbruk om en dom från kammarrätten i Göteborg som innebar att den vägledning som Skogsstyrelsen gett till en skogsägare är att se som ett beslut som går att överklaga. Skogsstyrelsen vill nu att Högsta förvaltningsdomstolen prövar frågan.

– Under 2017 skrev Skogsstyrelsen knappt 3 000 vägledningar kring miljöhänsyn eller återväxtåtgärder till skogsägare. Blir de möjliga att överklaga får det förstås konsekvenser. Skogsstyrelsen gör en annan bedömning än vad kammarrätten gör när det gäller om vägledningen är att se som ett överklagbart beslut. Därför är det viktigt att det görs en prövning av Högsta förvaltningsdomstolen, säger Emil Bengtsson, Skogsstyrelsens distriktschef i Göteborg i ett pressmeddelande.

Skydda skogen fick rätt

Bakgrunden är att Skogsstyrelsen i december 2016 gav en vägledning till en markägare i Västra Götaland om miljöhänsyn i samband med en avverkning. Den ideella naturvårdsorganisationen Skydda Skogen överklagade och i maj 2017 kom förvaltningsrätten med en dom som sade att vägledningen inte ska ses som ett överklagbart beslut.

Skydda skogen överklagade domen till kammarrätten i Göteborg som kom med sin dom för några veckor sedan. Där ändrar kammarrätten domen från förvaltningsdomstolen och skriver att vägledningen är att se som ett överklagbart beslut i det här fallet.

Högsta förvaltningsdomstolen kommer nu att avgöra om man ska ge prövningstillstånd och därmed pröva frågan.

Läs om kammarrättens dom här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen