Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 februari 2019

Skogsstyrelsen öppnar plånboken

De skogsägare som inte fått ersättning för skydd av skog kommer nu att få sina pengar inom kort. Enligt Skogsstyrelsen är det förändringar i myndighetens regleringsbrev som gör det möjligt.

 Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist öppnar plånboken och betalar ut ersättning till de skogsägare som blivit lovade pengar.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist öppnar plånboken och betalar ut ersättning till de skogsägare som blivit lovade pengar. FOTO: Veronika Lax

Skogsstyrelsen har beslutat att tills vidare gör uppehåll i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer att fattas och även pågående ärenden påverkas.

Som Land Skogsbruk tidigare berättat om drog Skogsstyrelsen i handbromsen i områdesskyddsarbetet vilket fick till följd att ett 50-tal skogsägare blev utan utlovad ersättning på totalt ungefär 30 miljoner kronor.

Hittat lösning

Men nu har Skogsstyrelsen hittat en lösning för att betala ut ersättningen.

– Jag beklagar att ett drygt 20-tal skogsägare fått vänta sedan årsskiftet på pengarna, men nu har regeringen gett oss förutsättningarna att fatta beslut i de här ärendena. Eftersom finansieringen är säkrad kan vi också trycka på knappen, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Inga nya pengar

Det som gör det möjligt att betala ut ersättningen är att regeringen beslutat om ändringar i det regleringsbrev vilket frigör utrymme i myndighetens budget för 2019. Det har alltså inte tillkommit några ytterligare pengar i budgeten för formellt skydd av skog, utan Skogsstyrelsen har säkerställt att eventuell ersättning i de så kallade fjällnära målen och kommande krav på ersättning kan betalas ut. De förändringarna gör det möjligt för Skogsstyrelsen att slutföra ärendena och inom kort betala ut pengarna till de skogsägare som sedan december väntar på ersättning för formellt skyddad skog.

Fortsatt stopp

Samtidigt som den utlovade ersättningen nu betalas ut ligger Skogsstyrelsens beslut om uppehåll i arbetet med nya och övriga påbörjade ärenden gällande formellt skydd kvar tills vidare.

– Vi har fortsatt en mycket ansträngd ekonomisk situation och det återstår att se om det klarnar i samband med en eventuell ändringsbudget eller andra förtydliganden från regeringen, säger Herman Sundqvist.

LÄS MER: Skogsägare går miste om miljonerLÄS MER: Skogsstyrelsens stopp har satt Johan i miljonskuldLÄS MER: Totalstopp för formellt skydd av skog

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen