Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 januari 2019

Skogsstyrelsen kräver förtydligande

Skogsstyrelsen begär ett förtydligande från regeringen när det gäller myndighetens fortsatta arbete med nyckelbiotoper.

 Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Rolf Segerstedt

Den nationella inventeringen av nyckelbiotoper som sjösattes under förra året stoppades i samband med riksdagens budgetbeslut för 2019. Det har öppnat för frågetecken kring hur Skogsstyrelsen ska fortsätta arbetet med nyckelbiotoper.

Snabbt förtydligande

Nu efterfrågar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist ett snabbt förtydligande från regeringen om vad budgetbeslutet innebär för Skogsstyrelsens fortsatta arbete med nyckelbiotoper.

– Frågan om nyckelbiotoper är fortsatt mycket uppmärksammad och laddad och därför är det viktigt att vi får tydliga besked om vad budgetbeslutet och den så kallade januariöverenskommelsen innebär för vårt fortsatta arbete med nyckelbiotoper, säger han i ett pressmeddelande.

Fortsätter kommunicera

I väntan på ett besked från regeringen kommer Skogsstyrelsen att slutföra registrering och kommunikation med berörda markägare för de inventeringar som gjordes under hösten 2018.

– Det här kommer att skickas ut till skogsägarna inom de närmaste månaderna. Vi har i kommunikationen med skogsägarna under året sagt att vi ska kommunicera underlaget. I och med att vi samlat in informationen vore det konstigt om vi inte kommunicerar den, säger Herman Sundqvist.

Fortsätter inventera

Tills Skogsstyrelsen fått ny vägledning från regeringen kommer de att fortsätta med identifiering och registrering av nyckelbiotoper i samband med andra verksamheter som till exempel avverkningsanmälningar.

Egen utredning

Skogsstyrelsen har också en egen pågående utredning om hur nyckelbiotopsfrågan ska hanteras i tillsynsverksamheten, och fortsätter även utvecklingsarbetet av inventeringsmetoden och samverkansprocessen om nyckelbiotoper med andra aktörer.

Läs mer: Följ med på en nyckelbiotopsinventeringLäs mer: Stopp för nyckelbiotopsinventering

Relaterade artiklar

Till toppen