Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 december 2019

Skogsstyrelsen fortsätter med nationella skogsprogrammet

Skogsstyrelsen ska fortsätta arbetet med att genomföra det nationella skogsprogrammet 2020-2022. Det har regeringen nyligen beslutat.

 Skogsprogrammet är en del av januariavtalet och just nu pågår det ett arbete med att ta fram regionala program och strategier.
Skogsprogrammet är en del av januariavtalet och just nu pågår det ett arbete med att ta fram regionala program och strategier. FOTO: Gunnar Andersson

Det nationella skogsprogrammet utvecklas för att främja en växande skogsnäring och ett hållbart skogsbruk. Skogsstyrelsens fortsatta uppdrag innebär att de ska bidra till att uppnå det nationella skogsprogrammets vision och mål.

I uppdraget ska myndigheten bland annat fördela medel till regionala insatser, bistå i arbetet inom internationella skogsfrågor, ta fram förslag på relevanta indikatorer, utveckla och genomföra en rådgivningskampanj samt genomföra åtgärder för en jämställd skogsnäring.

En del av januariavtalet

Skogsprogrammet är en del av januariavtalet och just nu pågår det ett arbete med att ta fram regionala program och strategier. I Januariavtalet sägs att skogsprogrammet ska utvecklas för att ytterligare främja en växande skogsnäring och ett hållbart skogsbruk. Programmet ska bygga på skogsvårdslagens två jämställda mål om produktion och miljöhänsyn och särskilt fokus ska läggas på att skapa goda villkor för företagande i skogssektorn.

En viktig näring

– Det är mycket glädjande att vi nu kan ge Skogsstyrelsen uppdrag inom nationella skogsprogrammet och fortsätta stödja regionala insatser. Skogsnäringen är en av Sveriges viktigaste basnäringar och grundläggande för att bygga välfärd och motverka klimatförändringarna, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

61 miljoner

För uppdragets genomförande får Skogsstyrelsen sammanlagt 61 miljoner kronor. 23 miljoner för 2020 och därefter 19 miljoner per år för 2021 och 2022. Uppdraget ska redovisas till näringsdepartementet årligen.

LÄS MER: Landsbygdsministern öppnar möte om skogsprogram

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen