Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 november 2016

Skogsråvara blir fiskfoder

Skogen kan användas till mer än sågvaror och pappersmassa. Bland annat tillverkar forskare nu protein till fiskfoder av surlut från sulfitfabriker.

Bild 1/4 FOTO: Sture Markström
Bild 2/4 FOTO: Johan Hedenström
Bild 3/4 FOTO: L E Carlsson
Bild 4/4 FOTO: Mostphotos

Under de senaste åren har intresset för att utnyttja restprodukter ökat markant hos skogsindustrin, konstaterar Magnus Hallberg, vd på forskningsföretaget SP Processum i Örnsköldsvik.

Bland annat ligger forskare vid SP Processum långt framme med ett projekt att tillverka protein till fiskfoder av surlut.

Protein ersätter fiskmjöl

– Anledningen till att vi tittar på fiskfoder är att där finns störst betalningsvilja. Fiskindustrin vill hitta nya alternativ till sina foder som i dag baseras på fisk- eller sojamjöl. Att mata fiskar med fiskmjöl anses långt ifrån hållbart, säger Björn Alriksson, forskare och projektledare på SP Processum i Örnsköldsvik.

I en demonstrationsanläggning har man tagit fram protein som ersatt fiskmjöl i fodret till tilapiafisk.

Goda resultat

– Försöken har gett bra resultat och nu fortsätter vi på regnbåge, röding och lax. Sedan återstår att se om fodret påverkar smaken, säger Björn Alriksson som i projektet samarbetar med fiskodlingsindustrin.

 

Läs mer i pappersupplagan av Skogsland nummer 48. 

Relaterade artiklar

Till toppen