Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 februari 2019

Skogsprofiler satsar på jämställdhet

Årets Skogsnolia kommer att ha en stark profilering mot ökad jämställdhet i skogen.

– Att Skogsnolia tagit klivet att jobba med jämställdhet är oerhört viktigt. Det handlar om överlevnad för branschen, säger Skogstekniska klustrets vd, Linda Nyström.

Även skogsjätten Sveaskog har inlett en satsning på ökad mångfald och inkludering.

 För att kunna locka fler människor till skogsbranschen är ökad jämställdhet, öppenhet och normkritik viktiga faktorer, vilket både mässan Skogsnolia och skogsjätten Sveaskog har tagit fasta på.
För att kunna locka fler människor till skogsbranschen är ökad jämställdhet, öppenhet och normkritik viktiga faktorer, vilket både mässan Skogsnolia och skogsjätten Sveaskog har tagit fasta på. FOTO: Istock

Den norrländska mässan, som i år hålls 13-15 juni i Håknäs, tre mil från Umeå, har målet att anordna världens mest jämställda skogsmässa. Flera av utställarna och andra aktörer inom skogsbranschen är mycket positiva till beskedet.

– För att kunna locka fler människor är ökad jämställdhet, öppenhet och normkritik viktiga faktorer. Det är en mycket intressant resa Skogsnolia har påbörjat mot världens mest jämställda mötesplats i skogen. Jag tror att vi kommer att se flera förändringar redan under årets mässa, säger Linda Nyström i ett pressmeddelande.

”Vi behöver ökad öppenhet”

Jan Åhlund, skogsbrukschef på Holmen Skog, som är markvärd för mässan håller med:

– Det är jättebra att Skogsnolia nu påbörjat resan mot ökad jämställdhet. Vi behöver ökad öppenhet i skogsbruket. Skogsmässor generellt har en potential att utvecklas till att bli mer inkluderande för både män och kvinnor.

Han fortsätter:

– Traditionellt sett är det mycket maskiner och teknologi på skogsmässorna och jag tror att mässorna skulle vinna på ett breddat utbud av utställare och aktiviteter.

Viktigt för branschens utveckling

Enligt Skogsnolias projektledare Kristin Olsson har mässan haft många referensgruppsmöten där skogens företrädare understrukit att jämställdhet, normkritik och öppenhet är viktiga förutsättningar för branschens fortsatta utveckling.

– Det utmynnade i den konferens om jämställdhet som hölls i höstas som också la grunden för den resa Skogsnolia har påbörjat. Nu har vi fått stafettpinnen av branschen och ska förvalta det ansvaret, säger hon.

Sveaskog kliver på jämställdhetståget

Samtidigt meddelar landets största skogsägare Sveaskog att de har inlett ett samarbete med Mitt Liv, ett socialt företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald.

Det är en av flera åtgärder och aktiviteter som Sveaskog har tagit för att nå målet om jämnare könsfördelning och ökad andel medarbetare med utländsk bakgrund.

– Sveaskog ska visa vägen till ett hållbart samhälle. Det innebär bland annat att vi ska vara ett föredöme och arbeta aktivt med jämställdhet och för ökad mångfald och inkludering. Mitt Liv är en mångsidig partner för Sveaskog i det fortsatta mångfaldsarbetet, säger vice vd, CFO och tf HR-chef Per Matses i ett pressmeddelande.

Workshops och mentorskap

Mitt Liv kommer även att leda utbildning i inkludering och mångfald för bland annat koncernledningen.

Dessutom ska medarbetare på Sveaskog delta i Mitt Livs Chans, ett nystartat mentorprogram som riktar sig till utländska akademiker som vill komma in på den svenska arbetsmarknaden. Under en termin får mentorerna möjlighet att coacha och guida utländska akademiker i deras jobbsökningsprocess.

– Jag har tidigare varit mentor och har bara positiva erfarenheter av detta. Det känns stimulerande att kunna vara ett stöd för en person som är i början av sitt arbetsliv och där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Samtidigt får jag träffa en ny person som säkert kan lära mig en hel del också, säger Per Matses.

LÄS MER: Många vill agera för jämställdhet i skogenLÄS MER: Södra satsar på tjejernaLÄS MER: ”Inget utrymme för unkna värderingar i våra företag”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen