Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 april 2018

Riksdagen: Se över Artskyddsförordningen

Regeringen borde se till att göra nyckelbiotopsinventeringen rättsäker och se över ersättningsmodeller för markägare som skyddar sin skog. Det framförde Alliansens och Sverigedemokraternas representanter i en lång riksdagsdebatt. Vi arbetar redan med detta, var Socialdemokraternas Isak Froms svar.

 Isak From (S).
Bild 1/2 Isak From (S). FOTO: Riksdagen
 Johan Hultberg (M).
Bild 2/2 Johan Hultberg (M). FOTO: Riksdagen

I går, onsdag, hölls en drygt två timmar lång debatt om skogspolitiken i riksdagen, med talare från alla åtta partier. Bakgrunden är miljö- och jordbruksutskottets betänkande som kom för en tid sedan. Vad majoriteten i utskottet (alliansen samt SD) vill är att riksdagen röstar för att rikta fyra uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Utskottet anser att regeringen borde:

  • Säkerställa att inventeringen av nyckelbiotoper, är rättsäker, effektiv och tar hänsyn till lokala förutsättningar.
  • Se över Artskyddsförordningen
  • Säkerställa incitament för att skogsbrukare ska vilja ägna sig åt hållbart skogsbruk, och se över lagstiftningen på området
  • Se över ersättningsmodeller för markägare som gör insatser för att skydda sin skog

”Arbetar redan med detta”

Riksdagsdebatten inleddes av Socialdemokraternas Isak From som framhöll att flera av de delar av skogspolitiken som Alliansen kritiserar är konsekvenser av beslut som alliansregeringen tagit.

– Det är klart att vi därför bör ha ett politiskt gemensamt ansvar för detta. Vi kan inte lasta nu sittande regeringar för alla dessa förändringar, sa Isak From.

Han sade också i ett senare anförande att de fyra tillkännagivandena handlar om frågor som regeringen redan arbetar med och gav ökade anslag för skydd av skog som exempel, och att man arbetar för att se till att nyckelbiotopsinventeringen och Artskyddsförordningen används på ett rättsäkert sätt.

”Problemet vad man inte gör”

Moderaternas Johan Hultberg höll med om att regeringen inte genomfört några stora lagändringar. Men problemet är inte bara den nuvarande politiken, menade han:

– Minst lika mycket handlar det om vad regeringen inte gör och vad regeringen låter myndigheterna göra, sa Johan Hultberg.

Som exempel nämnde han att regeringen inte initierat någon översyn av Artskyddsförordningen.

Det blev flera replikskiften mellan representanter från de två blocken, bland annat om synen på äganderätt och hur skogsägare ska ersättas vid skydd av skog.

Riksdagen ska ta beslut om miljö- och jordbruksutskottets betänkande under torsdagseftermiddagen.

Se hela debatten här: Skogspolitik i riksdagen 11 april

Dessa deltog i debatten:

– Isak From (S)

– Johan Hultberg (M)

– Birger Lahti (V)

– Martin Kinnunen (SD)

– Stina Bergström (MP)

– Eskil Erlandsson (C)

– Jens Holm (V)

– Lars Tysklind (L)

– Magnus Oscarsson (KD)

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen