Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 februari 2019

Skogsplantbrist väntar i flera år

Skogsplantbristen som följer på den torra sommaren 2018 kommer att vara ett problem i flera år. Skogsägare som inte har beställt plantor nu kan få mycket svårt att få tag på såväl gran som tallplantor inför den här säsongen.

 Det kommer att råda plantbrist i flera år framöver på grund av den torra sommaren 2018.
Det kommer att råda plantbrist i flera år framöver på grund av den torra sommaren 2018. FOTO: Södra

– Försäljningen av vårens plantor startade tidigt. Vi har aldrig varit i närheten av att sälja så mycket plantor så tidigt. Många av dem som ringer nu kommer inte att få tag på plantor. Det är beklagligt, men inte oväntat med tanke på den gångna sommaren, säger Johan Jonsson, chef för Södra skogsplantor.

Misslyckade föryngringar

Det finns flera orsaker till plantbristen, som alla är kopplade till den torra sommaren. Många föryngringar misslyckades på grund av den långvariga torkan och värmeböljan. Dessutom valde många skogsägare att inte ens försöka plantera eftersom det var så torrt. Miljontals plantor fick kasseras.

LÄS MER: Många nyplanteringar i Värmland förstörda

– Vi har inte så stor plantproduktion att vi kan kompensera för 2018 och vi kommer att ha brist på plantor de närmaste åren, säger Johan Jonsson.

 Johan Jonsson, chef för Södras skogsplantor.
Johan Jonsson, chef för Södras skogsplantor. FOTO: Södra

Plantbrist i Nordeuropa

Plantbristen är inte unik för Sverige. Även övriga Nordeuropa drabbades hårt av torkan och lösningen är därför inte att få tag på plantor från länder som annars kan leverera plantor till Sverige.

LÄS MER: Torkan tvingar plantskolor kassera skogsplantor

Den torra sommaren gjorde dock att det planterades mycket i höstas, mer än andra år.

– Markberedningen kom i gång sent. Men när det väl kom i gång har det gått med rekordfart. Det planterades ända in i december, säger Johan Jonsson.

LÄS MER: Miljontals skogsplantor måste förstöras

Ökad efterfrågan

Även Svenska skogsplantor har brist på plantor.

– Vi ser en ökad efterfrågan på plantor och mycket av den beror naturligtvis på den torra sommaren. Behovet av att hjälpplantera är stort, säger Tom Jägestedt, marknadsförings- och kommunikationsstrateg på Svenska skogsplantor.

Eftersom de plantor som ska levereras nu i vår såddes innan torkan är det på en del håll svårt att få tag på rätt plantor. Gran i norra Sverige är sedan tidigare en bristvara.

Lokala variationer

– Har man inte redan beställt plantor och plantering inför våren och hösten rekommenderar vi därför att man kontaktar sin plantleverantör och hör sig för om läget lokalt, säger Tom Jägestedt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen