Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 juni 2019

Skogsnäringen med och finansierar laserskanning

Flera av landets största skogsbolag kommer att vara med och finansiera laserskanningen av den svenska skogen. Syftet är att ge digitala kartor och uppdaterad information om tillståndet i skogarna som skogsägarna kan dra nytta av.

 Med bättre och mer data om skogen kan planering och skötseln bli både effektivare och utföras med högre precision och kvalitet.
Med bättre och mer data om skogen kan planering och skötseln bli både effektivare och utföras med högre precision och kvalitet. FOTO: Lantmäteriet

Det är Bergvik, Billerud Korsnäs, Holmen Skog, Norra Skogsägarna, SCA Skog, Sveaskog, Skogssällskapet och Svenska Kyrkan som medverkar till att svenska skogsägare kommer att få tillgång till yttäckande data över sin skog.

Aktuella data över skogarna

Det kommer innebära en mer effektiv planering och skötsel av skogen.

– För oss är det viktigt att vara med och finansiera detta eftersom våra medlemmar behöver aktuella data över sina skogar. Med tillgång till färska data med jämn kvalitet blir det enklare, lönsammare och roligare att vara skogsägare, säger Nils Broman, Skogschef, Norra Skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Takten på laserskanningen ökar

Det finns ett stort behov av aktuell och uppdaterad information om skogen, inte minst med tanke på att bränder, granbarkborrar och stormar drabbar skogen. Tack vare medfinansieringen från skogsnäringen ökar takten på laserskanningen med ett till två år, vilket gör att Sveriges skogar nu får full täckning vart sjätte till sjunde år.

Alla skogsägare får bättre data

Medfinansieringen gör det möjligt att snabba upp processen vilket i leder till mer aktuella data och ökad nytta för skogsägare, näring, myndigheter och andra aktörer.

 Så här ser det ut efter att laserskanningen gjorts.
Så här ser det ut efter att laserskanningen gjorts. FOTO: Lantmäteriet

– Tack vare att skogsnäringen gjort gemensam sak med myndigheterna kan nu alla skogsägare få bättre data om sin skog än någonsin tidigare. Vi är väldigt positiva till det här eftersom det lägger grunden för både effektivare produktion och större miljöhänsyn, säger Liselott Nilsson, projektledare vid Skogsstyrelsen.

Betaversion över Norrbotten finns

Den första officiella versionen av skogliga grunddata beräknas komma under senare delen av hösten, men redan nu kan man via Skogsstyrelsens hemsida ladda ner en betaversion över en del av Norrbotten.

LÄS MER: Brukare ska få ta del av laserskannad skogLÄS MER: Regeringen låter Lantmäteriet laserskanna skogarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen