Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 juli 2018

Skogsmaskin startade skogsbrand utanför Kristdala

En av de pågående stora skogsbränderna i Kalmar län orsakades av en skogsmaskin, enligt räddningstjänsten.

 Arkivbild. Nedhuggning av brandskadad skog efter skogsbranden i Västmanland 2014.
Arkivbild. Nedhuggning av brandskadad skog efter skogsbranden i Västmanland 2014. FOTO: IBL

Den pågående storbranden utanför Kristdala norr om Oskarshamn startade på grund en markberedare.

– Vi tycker att det är väldigt förvånansvärt från vår sida. Det finns en vädjan från Länsstyrelsen och en vädjan från kommunerna i Kalmar län att göra begränsade insatser i skog och mark. I det här fallet har man inte gjort en bra riskbedömning, säger Ingemar Idh, räddningschef vid räddningstjänsten i Oskarshamn, till SVT Nyheter Småland.

Kan bli anmält

Han uppger att räddningschefen i Oskarshamn har diskuterat frågan med Länsstyrelsen och polisen, som utreder ifall branden kommer att få ett rättsligt efterspel.

– Vi har tillsammans med Länsstyrelsen gått ut med en klar vädjan till markberedare och vi har också uppmanat Trafikverket att inte köra i vägsläntar med gräsklippning, för det har också orsakat brand, säger han.

Allmänheten har hållits uppmärksammad om branden genom ett VMA, ett viktigt meddelande. Branden är inte under kontroll och det kommer sannolikt att ta flera dagar och kräva fortsatt vattenbombning och bandvagnar. Cirka tio hektar skog är eldhärjade.

LÄS OCKSÅ: Torkan ökar risken för skogsbränder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen