Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 januari 2010

Skogsmaskin bestulen på turbomotor

En Timberjack-skogsmaskin utanför Finspång blev förra veckan bestulen på sitt tuboaggregat. Sådana typer av stölder är ovanliga, men inte unika, enligt Timberjack i Sverige.

I Skogsland nr 35, augusti 2009, uppmärksammade vi problemet med griplastarvagnar som stjäls på grip, rotator och ventilpaket, ett allt vanligare fenomen.
I Skogsland nr 35, augusti 2009, uppmärksammade vi problemet med griplastarvagnar som stjäls på grip, rotator och ventilpaket, ett allt vanligare fenomen.

Någon gång mellan klockan 21 och 22 på måndagkvällen den 18 januari stals turboaggregatet till motorn på en skogsmaskin av märket Timberjack. Maskinen stod uppställd vid Sandfallet några strax söder om Finspång i Östergötland, skriver tidningen Folkbladet i Norrköping.

När ägaren till maskinen skulle starta den upptäcktes att turbon samt en hydraulcylinder saknades.

Stölder av motordelar på skogsmaskiner är än så länge inte så vanligt men det har hänt förr, berättar Marcus Sohlberg som är distriktstekniker hos John Deere Forestry i Märsta utanför Stockholm.

Just turboaggregat har jag faktiskt hört att man tagit vid flera tillfällen.
Annars är det nog oftast tillbehör som stjäls från skogsmaskiner, tror Marcus Sohlberg:

– Det vanligaste är nog att man stjäl ljusramper och enskilda strålkastare på maskinen. Men det som är värst tror jag, är nog alla dessa inbrott i skogskojor.

Relaterade artiklar

Till toppen